Spiranje rane

Previdno pri razkuževanju: Pomembna navodila za oskrbo ran

Tea Dečman
9. 7. 2021, 20.30
Deli članek:

V poletnih mesecih se prilagajamo temperaturam in se zato manj oblačimo. Nekateri deli telesa so tako bolj izpostavljeni morebitnim poškodbam.

dreamstime
V toplem in vlažnem okolju se rana hitreje celi.
KDAJ K ZDRAVNIKU           Poiščite medicinsko pomoč, če je rana močno onesnažena in niste prepričani, ali je v njej ostal tudi delček tujka. Tudi ob ugrizu živali je priporočljivo obiskati zdravnika.

Usposobljeno zdravstveno osebje nam sicer ni vedno pri roki, ko se poškodujemo, a večina ljudi že dovolj dobro pozna postopke prve pomoči in oskrbe ran. S pomočjo sodobnih izdelkov oskrba ran ni več tako zahtevna. Pomembno je razumeti osnove poškodb in vedeti, kako se odzvati v določenih situacijah.

Koža je naš največji organ in ena od njenih najpomembnejših nalog je zaščita pred škodljivimi vplivi okolja. Vsaka poškodba kože omogoča patogenim mikroorganizmom iz okolja, da prodrejo skozi poškodovano tkivo, kjer so pogoji za njihovo razmnoževanje idealni. Zato je pomembno vsako rano čim prej razkužiti, ne glede na vrsto rane, saj s tem uničujemo mikroorganizme, ki so iz okolice zašli na rano ob poškodbi. Če tega ne storimo, dopuščamo večjo možnost zapletov, kot sta vnetje in gnojenje. Vnetni procesi se pogosto razširijo v globlja tkiva (kosti, mišice in sklepe) in je zato potrebna hospitalizacija.

POMEMBNA NAVODILA ZA OSKRBO RAN

Pred oskrbo rane si obvezno temeljito umijte ali razkužite roke. Kadar rana zelo krvavi, poskusite ustaviti krvavitev z neposrednim pritiskom na rano s sterilno blazinico. Rano sperite s hladno vodo, da odstranite umazanijo ali tujke, in jo nato še dobro razkužite s sredstvom na vodni osnovi. Pred povijanjem rane s sterilno gazo ali povojem počakajte približno minuto, da se antiseptik posuši.

PREVIDNO!

Razkuževanje z jodno tinkturo včasih sproži alergijske reakcije, pri alkoholnih razkužilih pa lahko alkohol preide v krvni obtok, kar je še posebej nevarno za otroke. Posezite po »vodnih« antiseptikih.

KDAJ POISKATI ZDRAVNIŠKO POMOČ

Zdravnik vam bo pomagal v primeru, ko sami ne morete ustaviti krvavitve, čeprav ste jo 15 minut poskušali ustaviti s pritiskom prek sterilne blazinice. Prav tako poiščite medicinsko pomoč, če je rana onesnažena in niste prepričani, ali je v njej ostal tudi delček tujka. Tudi ob ugrizu živali je priporočljivo obiskati zdravnika, predvsem kadar ponesrečenec ni dobil cepiva proti tetanusu zadnjih pet let.