Bolečine v trebuhu

Na prazen želodec se izogibajte tem živilom

Tea Dečman
8. 7. 2021, 21.30
Posodobljeno: 8. 7. 2021, 23.27
Deli članek:

Čeprav pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, vsak ne dene dobro želodcu – preveč kisline ali drugih dražilnih snovi povzroči bolečine v trebuhu ali še kaj hujšega.

Dreamstime
Čokoladni rogljički

Rogljički

Vse, kar tako kot listnato testo vsebuje kvas, uživajte raje pozneje. Na primer ob popoldanski kavi. Ta vrsta hrane namreč draži želodec in povzroča napihnjenost.

Paradižniki

V njih je veliko zdravih snovi. Vendar lahko vitamini in antioksidanti v kombinaciji s preveč želodčne kisline privedejo do hudih trebušnih bolečin. Posebno neprijetno za ljudi, ki imajo že tako težave z želodčno kislino ali razjedami.

Sladke, gazirane pijače

Kola in podobni napitki poženejo raven inzulina v višave. Pa tudi fosforna kislina, ki je v gaziranih pijačah, dvigne nivo želodčne kisline in povzroči zgago.

Citrusi

Ti vsebujejo zlasti veliko sadne kisline, ki na tešče poveča tveganje za vnetje želodčne sluznice.

Dreamstime
Citrusi

Banane

Sicer vsebujejo veliko magnezija, vendar ta brez podlage v želodcu hitro pristane v krvi, visoko neravnovesje pa lahko škodi srcu. Poleg tega vsebujejo veliko sladkorja, ki poviša raven inzulina.

Praznemu želodcu dobo denejo naslednja živila: 

Dreamstime
Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči

Balastne snovi znižajo raven holesterola in za dlje časa nasitijo. Poleg tega ščitijo želodčno sluznico pred škodljivimi kislinami.

Ajda

Spodbudi prebavo ter vsebuje veliko beljakovin in železa.

Oreščki

Normalizirajo pH želodca in naj bi celo zmanjševali želodčne razjede. Vsebovana maščoba nasiti za dlje časa.

Borovnice

Najnovejše študije kažejo, da borovnice prav za zajtrk izboljšajo raven krvnega tlaka in pospešijo prebavo. Dobre so tudi za spomin.

Lubenica

Ker jo v veliki meri sestavlja voda, nas že zjutraj oskrbi z veliko tekočine. Likopen, naravno rdeče barvilo, je poleg tega dober za oči in srce.

Jajca

Kdor za zajtrk je jajca, bo čez dan pojedel manj kalorij.