zapleti

Ministrstvo objavilo nov poziv za delegirana evropska tožilca, državnotožilski svet trdi, da je nezakonit

B.K./STA
9. 7. 2021, 19.46
Posodobljeno: 9. 7. 2021, 19.47
Deli članek:

Državnotožilski svet je danes opozoril, da je novi poziv za izbor kandidatov za dva evropska delegirana tožilca nezakonit.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ministrstvo za pravosodje je danes v uradnem listu objavilo nov poziv za izbor kandidatov za evropska delegirana tožilca. Vlada po novem pričakuje šest kandidatov. Rok za vložitev kandidatur je 15 dni po objavi poziva. 

Vrhovna državna tožilka Mirjam Kline iz društva državnih tožilcev je v izjavi za STA opozorila, da ni nikjer podlage, da bi bila na kandidatni listi dvakrat po tri imena, "zato se sprašujemo, kako se bo postopek peljal naprej". Stališče državnotožilskega društva je, da je bil prvi razpis, ki je bil razveljavljen, zakonit, v skladu z zakonom o državnem tožilstvu, uredbo Sveta EU in v skladu z ustavo, je poudarila.

Izbrana kandidata na razpisu, ki ga je vlada razveljavila, Tanja Frank Eler in Matej Oštir, sta po njenem vedenju prejela obvestilo vlade, da je postopek o prvem razpisu razveljavljen.

V društvu državnih tožilcev po besedah Klinetove pričakujejo, da bosta izbrana kandidata vložila tožbo, ker je očitno to edini način, da se bo preko odločitve sodišča ugotovilo, da je bila poteza vlade z razveljavitvijo že končanega razpisnega postopka nezakonita in da je bil postopek, ki ga je vodil državnotožilski svet, povsem v skladu z zakonom o državnem tožilstvu in uredbo Sveta EU, je poudarila.

"Vlada je po našem mnenju povsem arbitrarno brez kakršnekoli zakonite podlage razveljavila že končan razpis, in to pol leta po končanju razpisa, ko bi se morala (...) zgolj seznaniti z imenoma dveh kandidatov in poslati ti imeni na evropsko javno tožilstvo," je dejala.

Pri tem je poudarila, da lahko izbiro kandidatov za evropska delegirana tožilca na podlagi veljavne zakonodaje opravi edino državnotožilski svet. "Tega ne more opraviti niti ministrstvo, še manj pa vlada," je opozorila Klinetova.

Državnotožilski svet: Novi poziv za evropska delegirana tožilca je nezakonit

Predsednica Državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič je v izjavi za javnost danes znova opozorila, da je bil sklep vlade o razveljavitvi postopka nezakonit, posledično je nezakonit tudi danes objavljen javni poziv.

Državnotožilski svet je postopek, v katerem sta bila izbrana Frank Elerjeva in Oštir, izvedel v skladu s predpisi, izbira kandidatov pa je temeljila na presoji njihove strokovnosti.

Ob odsotnosti razlage določb zakona o državnem tožilstvu, ki urejajo postopek in pogoje za imenovanje evropskega delegiranega tožilca, s strani sodišča bi Državnotožilski svet s ponovnim odločanjem sledil arbitrarni razlagi predpisov s strani vlade in pritrdil njenemu nezakonitemu odločanju, so sporočili.

To bi nedvomno vzbudilo dvom v legitimnost imenovanja evropskih delegiranih tožilcev v tako ponovljenem postopku, kar bi v posledici lahko ogrozilo uspešen kazenski pregon zadev iz pristojnosti Evropskega javnega tožilstva v Sloveniji, so sporočili iz Državnotožilskega sveta, ki je o tem na današnjem sestanku seznanil tudi evropsko glavno tožilko Lauro Kövesi.

Premier Janez Janša je sicer v torek v Strasbourgu v Evropskem parlamentu, ko je odgovarjal na kritike poslancev zaradi neimenovanja tožilcev, napovedal, da bi Slovenija postopek lahko končala do jeseni, a je opozoril, da vlada pri tem ni edini dejavnik.