Vrtinec sprememb

Slovenci bi radi potovali, pa se bojijo karanten

Žiga Kariž
9. 7. 2021, 18.00
Deli članek:

Epidemiološka slika v nekaterih pri Slovencih najbolj priljubljenih turističnih destinacijah se hitro spreminja. Kaj potrebujemo, ko gremo na pot in ko se vračamo?

Profimedia
Na Hrvaško vas spustijo tudi brez testov, a morate v karanteno, pa četudi v kamp.

Slovenci, ki za izpolnitev svojih počitniških sanj potrebujejo več kot zgolj unovčitev »počivavčerja«, so se znašli v zagati. Hitro slabšanje epidemiološke slike v številnih priljubljenih mednarodnih turističnih središčih je stroko in politike prignalo do paničnega spreminjanja pravil o prehodu meje. Tako so se številni slovenski turisti v zadnjih dneh kljub testom in cepljenju znašli v karanteni, saj so v Slovenijo vstopili iz držav, ki so se čez noč znašle na rdečem ali temno rdečem seznamu.

Profimedia
Najlažjo pot čez mejo zagotavlja digitalno covidno potrdilo.

Težko sledenje vladnim odločitvam

Kot smo že vajeni pri sprejemanju vladnih ukrepov, so ti včasih bolj, včasih manj smiselni in se praviloma spreminjajo čez noč, o novih pravilih pa javnost obveščajo prek družbenih omrežij. Zanimalo nas je, kaj taki pogoji poslovanja pomenijo za turistične agencije, ki že leto in pol delujejo v izrednih razmerah oziroma ne delujejo. Kot nam je povedala Nataša Jeza Kotnik iz turistične agencije Sonček, za spremembe pogojev izvedo iz medijev in objav na vladni spletni strani. »Zato jih neprestano spremljamo. Marsikatera odločitev nas sicer tudi preseneti, na primer karantena za vse, ki se vračajo iz Egipta, ali pa PCT-pogoji za zeleno Hrvaško.« Kot pravi, zaradi nastalih razmer stranke pogosto od njih zahtevajo zagotovila, ki pa jim jih ne morejo dati.

Turistične agencije v vrtincu sprememb

Tudi Nena Kraševec iz agencije Palma pojasni, da uporabljajo vse možne kanale, da pridobijo informacije kar najhitreje in ažurno, ter da je tolmačenje včasih težko razumljivih pravil postalo stalnica. »Ko je enkrat potnik pod našim okriljem, ga seveda o vsem obveščamo in napravimo vse, kar je v naši domeni, da mu olajšamo odločitve,« pravi predstavnica turistične agencije. Trenutno opažajo, da se je zaradi omejitev zmanjšalo predvsem zanimanje za letovanje v Egiptu, a pričakujejo spremembo na tem področju, tako da že načrtujejo ponovno uvedbo čarterskih letov konec julija. Da je ukrep, da morajo tudi cepljeni in prebolevniki, ki prihajajo iz Egipta, v karanteno, za turiste nelogičen in nesprejemljiv, opažajo tudi v Sončku, kjer je bil Egipt kot destinacija med bolje prodajanimi. Obe predstavnici turističnih agencij sicer vsem željnim potovanj na srce polagata, naj se tudi sami informirajo o vseh pogojih vstopa v ciljno destinacijo in spremljajo ukrepe slovenske vlade ob vrnitvi. »Predvsem pa je pomembno, da si čim prej priskrbijo evropsko digitalno covidno potrdilo, ki pomeni enostavnejše potovanje in prehajanje meja,« svetuje Nena Kraševec.

Vstop na Hrvaško

Čeprav so epidemiološke razmere v nekaterih državah še vedno zelo ugodne, skoraj vse, brez izjeme, za vstop zahtevajo izpolnjevanje PCT-pogoja. Na Hrvaško lahko vstopite, če ste cepljeni, prebolevnik ali pa ste opravili PCR-test, ki ni starejši od 72 ur, ali hitri test, ki ni starejši od 48 ur. Če ne izpolnjujete pogojev, vas na meji sicer ne bodo zavrnili, a vas bodo napotili v karanteno na lokacijo, ki ste jo kot počitniško prebivališče navedli na obrazcu za vstop v Hrvaško. Karanteno lahko prekinete z opravljenim hitrim ali PCR-testom.

Italijani ne dopuščajo izjem

Državljani držav EU, ki imajo digitalno covidno potrdilo, lahko brez težav vstopijo tudi v Italijo. Na meji je treba dokazati, da ste bodisi cepljeni, ste imeli pozitiven test v zadnjih 180 dneh ali pa ste bili testirani s PCR-testom v zadnjih 48 urah. Izpolniti je treba tudi posebni elektronski obrazec za sledenje potnikov (digital passenger locator form), ki epidemiologom pomaga pri sledenju stikov ob morebitni okužbi. Otrokom, mlajšim od šest let, ni treba predložiti potrdil in negativnih testov.

Arhiv
Tudi ob vstopu v Italijo je treba izpolniti poseben obrazec za elektronsko sledenje.

Grčija

Grčija je svoje meje odprla 14. maja, a se glede na naraščajoče število primerov utegne zgoditi, da bo ukrepe za vstop zaostrila. Trenutno za vstop v Grčijo potrebujete digitalno covidno potrdilo oziroma dokazilo, da ste cepljeni ali pa da ste bili pozitivni pred 30–180 dnevi. Za prehod meje je dovolj tudi do 72 ur star PCR-test ali do 48 ur star hitri test. Izjema so otroci do 12. leta. Tudi za vstop v Grčijo je treba izpolniti poseben obrazec, ki grškim oblastem omogoča, da vas lažje izsledijo, če ugotovijo, da ste bili v tveganem stiku.

Temnordeči Egipt

Za vstop v Egipt je treba predložiti potrdilo o cepljenju ali pa največ 72 ur star izvid PCR-testiranja, sicer vas bodo napotili v karanteno; to pa lahko prekinete z opravljenim testom. Ob prihodu na letališče bodo oblasti preverile tudi, ali imate sklenjeno zdravstveno zavarovanje. Potnikom na letališčih merijo temperaturo, nošenje mask je obvezno tudi na zunanjih javnih površinah. Otroci, mlajši od šest let, ne potrebujejo testa.

Profimedia
Hurgada je priljubljeno letovišče tudi med Slovenci.