Krepi duha

Plavanje je ena najboljših aktivnosti za telo

Tea Dečman
11. 7. 2021, 16.55
Deli članek:

Plavanje je ena izmed najboljših aktivnosti za telo. Medtem ko plavate, delajo vse mišice v telesu, sklepi pa so ob tem brez obremenitve.

dreamstime
PLAVANJE, BAZEN, MORJE, REKREACIJA

Med plavanjem ni pritiska na sklepe, vadba pa je kljub temu učinkovita. Voda od vas zahteva dodaten napor, zato se telo krepi. Močne mišice so ključne za zdravo telo, sploh z leti je to vse pomembneje. Trening z uporom, kar plavanje je, izboljšuje tudi ravnotežje, zaradi česar imate kakovostnejši spanec, in ne škodi kostem.

Krepi dihala

S plavanjem se povečuje zmogljivost pljuč, kar pomeni, da telo bolje prevaja kisik. Močna pljuča lahko pomagajo pri preprečevanju nekaterih bolezni. Raziskava je pokazala, da ljudje z manjšo kapaciteto pljuč pogosteje zbolijo za srčno-žilnimi boleznimi.

Koristi tistim, ki trpijo za srčno-žilnimi obolenji

Plavanje je aerobna vadba, ki je koristna za srčno-žilni sistem. Frekvenca srca je v vodi za deset do 15 utripov na minuto manjša kot pri enaki obremenitvi na suhem. Naš srčno-žilni sistem je tako razbremenjen.

Odplakne stres

Voda pomirja, sprošča telo in zaduši hrup iz okolice. Med plavanjem boste popolnoma pozabili na vsakdan in težave.

Pomlajuje

Raziskave pravijo, da so redni plavalci videti vsaj 20 let mlajši, kot kaže njihova letnica rojstva. Človek, ki plava, je od znotraj in zunaj v odlični formi vse dni v letu.

Zmanjšuje tveganje za diabetes

Z redno telovadbo se zniža raven glukoze v krvi. Aerobna vadba in trening z uporom vsak posebej ali v kombinaciji izboljšata raven sladkorja pri pacientih z diabetesom tipa 2, je pokazala raziskava.

Pomaga pri hujšanju

V eni uri plavanja boste porabili 500 kalorij. Medtem ko plavate, aktivirate vsak del telesa in mišic, telo pa se pri tem ne napreza. Zato se je med plavanjem skoraj nemogoče poškodovati.

Povezuje vas z naravo

Ko plavamo v morju, reki ali jezeru, bomo bližje naravi. Čas, ki ga bomo preživeli v naravi, pa bo prinesel mentalno in fizično zdravje ter izboljšal razpoloženje.