ESENCIALNI TREMOR

Zdravila in navade lahko povzročijo tresenje rok

T.D.
13. 6. 2021, 08.02
Deli članek:

Ste opazili, da se vaše roke pogosto zelo tresejo? Tresenje rok je težava, ki jo doživlja ogromno ljudi, še posebej pogosta pa je pri starejši populaciji.

Dreamstime
Ko imate nizko raven sladkorja v krvi, je vaše telo prikrajšano za energijo, kar lahko povzroči tudi tremor in tresenje rok. Takrat zaužijte počasneje prebavljive ogljikove hidrate, kot so sladka žita in sadje.

Pogosto gre lahko le za kronično utrujenost in stres, pretirano telesno dejavnost, kakšno skodelico kave preveč, neprespanost, nenaden padec sladkorja v krvi ali izpostavljenost nizkim temperaturam. Tresenje rok je lahko normalna posledica, če se pojavlja po telovadbi ali poškodbi, lahko pa ga tudi povzročajo zdravila, ki jih uživate.

Jemanje določenih zdravil

Včasih so lahko težave s prekomernim tresenjem rok tudi stranski učinek jemanja določenih zdravil. Še posebej pogosti krivci so zdravila za astmo in skupina antidepresivov, znana kot selektivni zaviralci ponovnega prevzema serotonina. O težavi povejte zdravniku, ki vam je predpisal zdravila, ki jih jemljete. Ta bo ocenil, ali je morda smiselna zamenjava.

Esencialni tremor

Tresenje rok se lahko pojavi tudi v bolezenski obliki. Kadar je tako, govorimo o hitrem, ritmičnem tresenju mišic, udov in drugih delov telesa. Tresenje oziroma tremor je predvsem opazen na določenih delih telesa: rokah, glavi, ki se premika s strani na stran (odkimavanje), ustnicah in jeziku ter celo obrveh. Najbolj izrazito je v napetem položaju, če denimo roke iztegnemo. Do majhne stopnje se tremor pojavlja pri vsakemu od nas, a lahko postane izrazit ob občutku strahu, nemira ali izčrpanosti. Esencialni tremor ima okrog 15 odstotkov starejših od 65 let. Bolnikom lahko predstavlja velike težave in vsakdanje izzive. Ne morejo namreč opravljati natančnejših opravil, težje rišejo, tipkajo, pijejo, se hranijo, zapenjajo gumbe in podobno.

Parkinsonova bolezen

Na srečo so večinoma razlogi za povečano tresenje rok precej nenevarni, mnogokrat pa jih je mogoče tudi povsem odpraviti. Vendar pa gre lahko včasih za simptom resnejših bolezni. V takšnih primerih gre najpogosteje za enega začetnih znakov parkinsonove bolezni. Ljudje imajo večinoma težave s tresenjem rok, ko poskušajo dvigniti določen predmet, na primer skodelico ali kozarec, pri parkinsonovi bolezni pa se tresenje pojavlja tudi takrat, ko roke mirujejo, poleg tega je tresavica bolj »ritmična«.

Obtežene skodelice

Blag tremor načeloma ne potrebuje zdravljenja, saj zgodnje zdravljenje ne ustavi ali upočasni napredovanja težav. O zdravljenju je smiselno razmisliti, ko tremor vpliva na vaše vsakodnevne aktivnosti oziroma vam povzroča pomembne težave. Zdravljenje je odvisno od vzroka tresavice. Če zdravnik odkrije, da je tresenje rok posledica bolezni, bo predpisal ustrezna zdravila, za lajšanje simptomov. Če pa bo presodil, da je potrebno specialistično zdravljenje, bo ustrezno ukrepal. Zdravila, ki bi tremor v popolnosti pozdravilo, namreč ni. Obstajajo pa različna učinkovita zdravila, ki lahko zmanjšajo tremor. Mednje spadajo nekatera zdravila za zdravljenje bolezni srca in povišanega krvnega tlaka, zdravila za zdravljenje epileptičnih napadov, pomirjevala benzodiazepinskega tipa in nekatera zdravila za zdravljenje depresivnih stanj. Esencialni tremor poskušajo včasih odpraviti ali vsaj omiliti celo s kirurškimi posegi ali injiciranjem botulin toksina. Bolniki si lahko pomagajo z uporabo obteženih skodelic, posode in nošenjem malih zapestnih uteži. Nekaterim pa dobro pomagajo zdravila. Učinka zdravil se sicer ne da napovedati, saj nekaterim bolnikom bolje pomagajo ena, drugim druga. Priporočljivo je zmanjšanje uživanja kofeina in drugih stimulansov ter nekaterih zdravil, ki lahko ojačajo tremor.