vzroki in zdravljenje

Hallux valgus je boleča deformacija prve stopalne kosti

Tea Dečman
12. 6. 2021, 21.40
Deli članek:

Izkrivljen nožni palec ali latinsko Hallux valgus je razmeroma pogosta težava, ki jo na stopalu opazijo predvsem ženske.

Dreamstime
Izkrivljenost nožnega palca je pogosta težava, ki jo obravnavajo v ortopedskih ambulantah.

Sprememba prvotne oblike palca ne učinkuje negativno samo na videz stopala, ampak tudi na počutje, saj se lahko pojavijo bolečine. Kadar bolezen močno napreduje, pa se (zlasti pri starejših) pojavijo težave s hojo.

Vzrok za izkrivljen nožni palec

Natančnega vzroka medicinska stroka še ni popolnoma pojasnila. Čeprav ga pogosto laično pripisujemo nošenju obutve z visokimi petami, raziskave ne potrjujejo neposredne povezave med visokimi petami in izkrivljenim nožnim palcem. Bolj verjetno je, da dandanes nosimo čevlje že od najzgodnejšega otroštva. Obuvalo na neki način umetno zapira stopalo že od prvih korakov, zato se notranje mišice ne razvijejo pravilno. Zlasti problematični so tesni in trdi čevlji. Pri nastanku izkrivljenega nožnega palca ima pomembno vlogo dednost. Tudi vnetne bolezni na skeletu niso zanemarljive, kot sta protin in revmatoidni artritis. Pa luskavica, ki ima poleg simptomov na koži dodatne učinke tudi na sklepih. Izkrivljen nožni palec je zelo pogosto posledica poškodbe. Če pride na primer do zloma stopalnic, se lahko palec pozneje deformira.

Kdaj k zdravniku

Izkrivljenost nožnega palca je pogosta težava, ki jo obravnavajo v ortopedskih ambulantah, čeprav na prvi pogled ne gre za resnejšo bolezen. Težava pa vendarle ni zanemarljiva, če začne osebo ovirati pri vsakdanji aktivnosti ali celo, ko oseba začne zaradi bolečine uživati protibolečinska zdravila. Ko težava napreduje do te mere, je potrebno zdravljenje.

Kako poteka zdravljenje

Kadar so težave za osebo z izkrivljenim palcem zares moteče, zdravnik predlaga operacijo. Na voljo je tudi več vrst ortopedskih pripomočkov za izkrivljeni nožni palec. Dinamične opornice za korekcijo blage in zmerne oblike imajo po mnenju strokovnjakov dober učinek, saj zavirajo napredovanje bolezni. Opornice priporočajo tistim, ki oklevajo glede operacije. Na trgu so na voljo tudi silikonski vložki in podpore za prste, ki sicer ne zdravijo deformacije, temveč preprečujejo nastanek nadaljnjih težav zaradi izkrivljenega palca.