proti aknam

Preveč mlečnih izdelkov lahko povzroči mozolje

Tea Dečman
12. 6. 2021, 15.33
Deli članek:

Da imajo mozolji radi barvitost, lahko ugotovite čisto preprosto. Ozrete se na kožo in takoj odkrijete vsaj dvoje različnih: eni imajo na vrhu bel mehurček, drugi se zaključijo s črno piko.

Dreamstime
Kozmetika za lase, balzami in oljni šamponi pri izpiranju stečejo po obrazu in se tako usedejo na kožo; če zaprejo pore, nastane mozolj.

A med belimi in črnimi mozolji v resnici ni velikih razlik, zato se obojih lahko odkrižate s podobnimi ukrepi. Dermatologi ocenjujejo, da ima mozolje (črne, bele ali oboje) v odrasli dobi skoraj polovica žensk med 21. in 30. letom, četrtina žensk med 31. in 40. letom in 12 odstotkov med 41. in 50. letom. Pomagalo naj bi naslednje.

Manj predelanih ogljikovih hidratov

Težave s kožo povzroča neuravnotežena dieta s preveč predelanimi ogljikovimi hidrati. Povišan inzulin, ki se sprošča ob takšni prehrani, namreč vpliva na hormone, da povečajo izločanje loja in pripomorejo k vnetju v porah. Čim manj predelanih živil, torej! Tudi pri mlečnih izdelkih potegnite ročno zavoro. Študija iz leta 2006 kaže, da imajo ženske, ki popijejo dva kozarca mleka dnevno, 20 odstotkov več možnosti za nastanek aken.

Olje čajevca

Olje čajevca ima dolgo zgodovino kot zdravilo proti blagim do srednje hudim aknam. Ima antiseptične lastnosti, pomiri vnetja ter deluje na kar 27 od 32 bakterij, ki povzročajo akne. Iščite izdelke, ki vsebujejo vsaj pet odstotkov olja čajevca, še bolje pa takšne z več kot 15 odstotki.  

Dreamstime
Olje čajevca ima dolgo zgodovino kot zdravilo proti blagim do srednje hudim aknam

Topični retinoidi

Za zmerne do hujše akne dermatologi pogosto predlagajo čistila s peroksidom ali predpišejo mazila z retinoidi. Slednji delujejo tudi proti gubam (pospešijo nastajanje kolagena), zato so zelo primerni za odrasle.

Salicilna kislina

Salicilno kislino vsebujejo številni čistilni geli, robčki, kreme in pršila. Kislina zmanjša otekline, rdečine in odpira zamašene pore, v izdelku pa naj je bo vsaj dva odstotka. Če je kombinirana s kombučo, bo poskrbela tudi za pomlajeno, bolj polno in napeto kožo.

Previdno pri umivanju las

Kozmetika za lase, balzami in oljni šamponi pri izpiranju stečejo po obrazu in se tako usedejo na kožo – če zaprejo pore, nastane mozolj. Kaj pomaga? Preprosto si lase umivajte tako, da glavo nagnete nazaj. Tako negovalni izdelki sploh ne bodo prišli v stik z vašo kožo.