ZDRAVILNA ZELIŠČA

Z bezgom nad bronhitis, kamilice in meta zoper nemir ter nespečnost

Tea Dečman
17. 4. 2021, 18.32
Deli članek:

Čaj je pijača, ki je zelo dobrodošla vse leto. Pozimi nas ogreje, poleti ohladi. Z medom ali brez njega, z dodatkom limone ali limete nam pomaga pri zdravljenju številnih zdravstvenih težav.

Dreamstime
Bezgov čaj

JANEŽ

Janež je sredozemska rastlina, ki jo kot začimbo dodajamo enolončnicam, juham ter pekovskim in slaščičarskim izdelkom (kruh in piškoti). Uporaben je pri boju proti vnetju grla, gastritisu in migreni. Janež pogosto uporabljajo za pripravo čaja proti napenjanju in krčem. Poleg tega spodbuja uriniranje. Semena janeža vsebujejo številne aktivne snovi, kot sta anetol in pehtran, pa tudi evgenol in anisaldehid. Poleg tega janež deluje antioksidativno in protiglivično. Pozitiven učinek ima pri zdravljenju sladkorne bolezni, visoke ravni maščob v krvi, uporaben je tudi pri sindromu policističnih jajčnikov in depresiji. Ščiti ledvice pred potencialno škodo, ki jo povzroči denimo živo srebro. Janež ni priporočljiv za nosečnice.

BEZEG

Marsikdo priporoča uživanje bezgovega čaja, še zlasti v času, ko razsajajo prehladi, in pri obolenjih, pri katerih se stanje malce popravi že s potenjem. Bezgov čaj uporabljajo za zdravljenje bronhitisa, lažjih oblik pljučnice, kašlja, nahoda, za zdravljenje revmatskih bolezni in tudi astme. Če je delovanje ledvic zmanjšano in telo pomanjkljivo izloča seč, vam svetujemo čaj iz bezgovih listov, saj pomaga odvajati nakopičene tekočine v telesu. Suhe bezgove jagode dajte v kozarec s pokrovom in bezeg je pripravljen. Pri pripravi čaja dve žlički jagodičja ali cvetov prelijte s tremi decilitri vrele vode. Posodo pokrijte, nekajkrat premešajte in čez 15 ali 20 minut je čaj pripravljen.

ŠENTJANŽEVKA

Čaj iz listov in cvetov deluje protidepresivno, pomaga pri histeriji, potrtosti, glavobolih in nespečnosti, zdravi kri, ledvice, mehur, zasluzenje pljuč. Učinkovine šentjanževke delujejo tudi na hormonske žleze, zato je čaj primeren za lajšanje težav pri menstruaciji in v menopavzi. Čaj se običajno pije po prenapornem psihičnem delu, daje se otrokom, ki jih pogosto mučijo strahovi in močijo posteljo, zdravi tudi jetra, vendar se v tem primeru za večjo učinkovitost dodaja aloja. Čaj pripravimo tako, da eno žlico suhe šentjanževke prelijemo s tremi decilitri vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Precedite in pijte večkrat na dan. Čaj iz šentjanževke ni priporočljiv za mladoletnike, nosečnice in doječe matere, prav tako lahko zmanjša ali celo izniči učinke hormonske kontracepcije.

Profimedia
Šentjanževka

LOVOR

Lovorovi listi so na voljo vse leto. Čeprav se uporabljajo predvsem kot začimba, se lahko iz njih naredi tudi aromatičen čaj. Lovor vsebuje veliko učinkovin z različnimi učinki, zato je koristen pri zdravljenju glivic, prebavnih težav, bolezni ledvic in drugih težav. Že sama priprava lovorovega čaja je neke vrste aromaterapija. Nasekljajte tri liste svežega ali posušenega lovorovega lista, prelijte s tremi decilitri vode in kuhajte deset minut. Odstavite z ognja in pokrito pustite približno deset minut. Nato precedite, po želji dodajte med, limonin ali limetin sok in čaj je pripravljen.

ŠIPEK

Osvežilni šipkov čaj je eden najpogostejših toplih napitkov. Šipkov čaj se uporablja pri zdravljenju težav z ledvicami, prehladih in na splošno za krepitev imunosti. Njegova široka uporaba je posledica prisotnosti številnih aktivnih snovi, kot sta fenol in vitamin C, ki kažejo antioksidativno aktivnost. Šipek ima tudi protivnetni učinek po zaslugi galaktolipidov in ščiti želodčno sluznico pred razjedami. Šipek se nabira septembra in oktobra, ko popusti vročina. Nabiramo živo rdeče nezrele plodove. Ko pridete domov, jih razporedite na čisto krpo v suhem, senčnem in zračnem prostoru in sušite približno deset dni. Zmeljite jih in jih dajte v primeren kozarec s pokrovom.

Dreamstime
Šipkov čaj je odlična izbira za krepitev imunskega sistema.

META

Pomirjujoč in osvežujoč metin čaj je odličen za sprostitev pred spanjem. Če je vaš vsakdan poln stresa, nikar ne pozabite na skodelico metinega čaja pred počitkom. Metin čaj je tudi bogat z vitamini A, C, B12 in folno kislino, zaradi česar je priporočljiv tudi za nosečnice. Pomagal bo premagati jutranje slabosti ter dodal nekaj dodatnih hranilnih snovi, ki jih potrebuje nosečnica. Metin čaj pomaga blažiti prebavne težave in ga tradicionalno pijemo po obroku. V tem primeru preprečuje težave z razdraženim želodcem in črevesjem. Pomaga pa tudi lajšati kašelj ob prehladu in bolečine v grlu ter je poznan po odpravi slabega zadaha.

KAMILICE

Z uživanjem kamilic zmanjšamo tveganje za vse bolezni in preprečujemo prehitro staranje. Ta rastlina namreč vsebuje flavonoide, močne antioksidante, ki preprečujejo poškodbe, ki jih v telesu povzročajo prosti radikali. Od kod pa ti zaidejo v naše telo? Z nezdravo hrano, kajenjem, uživanjem alkohola ... Pa tudi z onesnaženim zrakom. Študije so sicer pokazale, da živila, ki vsebujejo flavonoide, preprečujejo raka, nevrološke in srčno-žilne bolezni. Kamilični čaj pomaga pri sprostitvi. Zaradi tega je odlično, če si ga privoščimo pred spanjem, saj so študije pokazale, da bomo tako lažje zaspali. Raziskovalci celo menijo, da lahko kamilica deluje podobno kot zdravilo, ki se predpisuje za uspavanje. Toda nimajo še dokaza. Več študij pa je odkrilo, da kamilica lahko pomaga zmanjšati bolečine, ki se pojavljajo ob menstruaciji. Ena od študij, ki so jo leta 2010 opravili v Iranu, je pokazala, da so imele ženske manj bolečin, potem ko so mesec dni redno uživale kamilični čaj. Poročale so tudi, da so se med menstruacijo bolje počutile.