Zdravje

Starostna naglušnost se prikrade potihoma

T.D.
10. 4. 2021, 12.21
Posodobljeno: 10. 4. 2021, 17.39
Deli članek:

Staranje je pri vsaj tretjini ljudi povezano tudi z izgubo sluha. Običajno poteka postopno in je zato sprva niti ne opazimo. Pozorni postanemo šele tedaj, ko že precej slabo slišimo.

dreamstime
Že ob začetnem občutku, da se zvoki okoli nas izgubljajo, da ne razumemo sogovornika, da ne prepoznamo slišanih besed ali da v družbi ne ugotovimo, kdo govori, ali nas sogovornik ne razume, ne smemo odlašati z obiskom izbranega zdravnika.

Lažje je varovati, kar imamo, kot pozneje poskušati izboljšati poslabšano stanje. To velja tudi za sluh. Kot vsako drugo preventivno ravnanje se tudi zaščita sluha začne z zdravim načinom življenja, uravnoteženo, kakovostno prehrano ter telesno vadbo, ki poveča dotok in kroženje kisika ter pomaga premagovati stres. Naš cilj je ohraniti dober sluh in poskušati čim bolj zmanjšati neizogiben vpliv staranja.

Obvarujmo sluh

Izogibajmo se hrupnim okoljem, kadarkoli je to mogoče. Uporabljajmo protihrupne ušesne zamaške, če smo izpostavljeni velikemu hrupu (tudi pri uporabi hrupnih naprav, na primer kosilnice, vrtalnika). Zamašimo si ušesa, ko gremo mimo večjega vira hrupa (delo na cesti in podobno). Ne delajmo sami hrupa (s petardami, glasno zabavo). Varujmo glavo pred poškodbami (previdno ravnanje, uporaba čelade). Skrbimo, da sta naš krvni tlak ter stanje maščob in sladkorja v krvi urejena. Redno jemljimo predpisana zdravila. Zagotovimo si dovolj spanja in počitka ter ohranjajmo primerno telesno kondicijo.

Ne odlašajte s pregledom

Že ob začetnem občutku, da se zvoki okoli nas izgubljajo, da ne razumemo sogovornika, da ne prepoznamo slišanih besed ali da v družbi ne ugotovimo, kdo govori, ali nas sogovornik ne razume, ne smemo odlašati z obiskom izbranega zdravnika. Napotil nas bo k specialistu otorinolaringologu, ki nam bo pregledal ušesa, nos, grlo, žrelo in vrat, saj vsi ti deli lahko vplivajo na kakovost sluha. Prav tako je smiselna kontrola krvi (stanje železa, maščob, elektrolitov in podobno).

Praktični nasveti ob slabšem sluhu

Ob pogovoru poskušajmo biti obrnjeni proti sogovorniku. Pogovarjajmo se ob dobri svetlobi, da opazimo gibe ustnic in druge gibe, ki spremljajo besede. Naj bo čim manj hrupa iz ozadja. Najpomembnejše pa je, da sami zaznamo svojo težavo in zberemo pogum, da jo drugim preprosto zaupamo. Le tako bodo lahko prilagodili način govora, da ne bomo zamudili nobenega zanimivega pogovora in se bomo suvereno vključili v razpravo ter povedali svoje mnenje. Seveda pa moramo tudi lasten govor prilagoditi tako, da nas bodo lahko drugi razumeli, še posebno če imajo prav tako težave s sluhom.