VIRUSI NA POHODU

Najbolj ogroža otroke do drugega leta starosti

T.D.
8. 2. 2021, 17.06
Deli članek:

Večinoma gre za virusno okužbo, ki povzroči vnetje v malih dihalnih poteh. Pri veliki večini otrok gre za blago okužbo, ki jo lahko pozdravimo doma.

Dreamstime
Največ obolelih je v jesenskih in zimskih mesecih, lahko pa se okužba pojavi v kateremkoli letnem času.

Bronhiolitis je okužba spodnjih dihal, ki prizadene majhne, razvejane dihalne poti, imenovane bronhioli. Prek bronhiolov se zrak prenaša v in iz pljuč. Ob okužbi dihalne poti otečejo in so polne sluzi. Zato otrok težko diha. Bronhiolitis najbolj ogroža majhne otroke do drugega leta, saj so njihove dihalne poti ozke, zato lahko otekanje stene bronhiolov kritično zoži svetlino. Dojenčki in mali otroci ne zmorejo dolgotrajnega povečanega napora ob dihanju. Dodatno težavo pa predstavljata tudi odklanjanje tekočine in sluz v nosu.

Bolezen prinesejo drugi člani družine

Bronhiolitis povzročajo virusi, med katerimi je najpogostejši respiratorni sincicijski virus ali RSV. Virusi se običajno prenesejo s starejših sorojencev ali drugih članov družine, ki imajo izražene le prehladne znake. Največ obolelih je v jesenskih in zimskih mesecih, lahko pa se okužba pojavi v kateremkoli letnem času.

Kakšni so simptomi bronhiolitisa

Inkubacijska doba traja od dva do pet dni, okužba pa se običajno pokaže s prehladnimi znaki. Otrok ima zamašen nos ali izcedek iz nosu, kašlja, ima povišano telesno temperaturo (višja od 38 stopinj) in zmanjšan apetit. Ko bronhiolitis napreduje, se lahko pojavijo še hitro ali oteženo dihanje, ki se kaže s povišano frekvenco dihanja v spanju. Pri dojenčkih se lahko pojavijo premori v dihanju, ki trajajo več kot 15 ali 20 sekund, piski in poki nad pljuči, ki jih sliši zdravnik s stetoskopom. Zaradi težkega dihanja otroci odklanjajo hrano, dojenčki pa se med dojenjem ali hranjenjem po steklenički lahko zelo utrudijo. Ob teh znakih napredovale bolezni morate z otrokom nujno obiskati izbranega ali dežurnega pediatra!

Zdravljenje

Pri večini otrok se bronhiolitis pozdravi sam od sebe, pri nekaterih otrocih je priporočljiv pregled pri pediatru, ob težjem poteku bolezni pa otroci nujno potrebujejo dodatek kisika in jih zato sprejmejo v bolnišnico.