Zdravje

Pozabljeni mak, odlično živilo in zdravilo obenem

Z.F.
6. 2. 2021, 18.18
Deli članek:

Kdaj ste si nazadnje privoščili dobrote iz maka? Na mak smo v zadnjih letih nekoliko pozabili, a povsem neupravičeno, saj je odličen vir kalcija, ogljikovih hidratov in nenasičenih maščobnih kislin.

dreamstime
Makova semena bodo hitro uredila težave upočasnjene prebave in počasnega metabolizma.

 S 100 grami makovih semen boste zadostili približno 72 odstotkom dnevnih potreb po vlakninah. Velik delež vlaknin predstavlja metabolično neaktivno vsebnost, ki pomaga pri absorpciji vode in zmanjša problem zaprtja. 

Mak je bil v slovenski kuhinji včasih pogosto prisoten. Običajno so ga uporabljali za pripravo sladic, znašel pa se je tudi v omakah. Le kaj je boljše kot okusna makova štručka za zajtrk ali pa preprosti cmočki z makovim polnilom? Makova potica! No, le redki pa vedo, da so okusna makova semena tudi izjemno učinkovita za zdravje, pomagajo celo pri celjenju ran in so uspešna pri blaženju različnih boleznih.

Zmanjšajte možnost srčnih napadov

Mak je znan tudi po visoki vsebnosti linolne kisline, ki se uvršča med maščobne kisline omega 6 ter spodbuja zdravje in moč v našem telesu. Dokazano učinkovito ščiti srce pred celo vrsto kardiovaskularnih bolezni in preprečuje pojav srčnega popuščanja. Možnost srčnega napada naj bi se zmanjšala celo za polovico.

Pomoč pri prebavi

Mak je bogat z nenasičenimi maščobnimi kislinami, predvsem oleično, ki učinkuje na rakave celice. Rezultati kažejo, da spada mak med živila, ki preprečujejo nastanek rakavih celic in delujejo odlično tudi kot zaščita pred rakom.

Nepravilna prehrana, s čimer je povezana tudi nepravilna prebava in počasen metabolizem, sta pogosto vzrok številnih kroničnih bolezni, povezanih s črevesjem ali želodcem. Za makova semena je znano, da normalizirajo prebavo in povečujejo hitrost presnove. Prav tako zbijajo vročino, uravnavajo kislost želodca in blažijo bolečine. Delujejo tudi proti zaprtju in sindromu razdražljivega črevesja. Poleg tega mak dokazano poživlja črevesje, pomaga jetrom in spodbuja ter zdravi prebavni sistem. Zato ga je priporočljivo jesti tudi v času prebavnih težav.

Mišična moč in čvrsta koža

Mak je odlična hrana za športnike, ki potrebujejo večje količine mikroelementov, kot sta cink in baker, ki vplivajo na tvorbo mišic in prispevajo k bolj napeti in čvrsti koži. Mak poskrbi tudi za nemoteno proizvajanje kolagena, saj telesu zagotovi dovolj pomembnih hranil, ki skupaj s kalcijem nudijo odlično podporo kostem in sklepnim vezem. Naj povemo še, da je odlična hrana za zobe, saj so sestavljeni iz fosforja, ki daje zobem trdnost in v kombinaciji s kalcijem zagotavlja belino zob.