Spremembe

S pravo hrano nad tegobo mene

T.D.
28. 5. 2020, 21.44
Deli članek:

Počutje in zdravje žensk v menopavzi sta odvisni od delovanja žlez z notranjim izločanjem in ravni spolnih hormonov, ki vplivajo na razpoloženje in krepijo libido.

Dreamstime
Hormoni v cvetnem prahu so naravni spodbujevalec libida z dolgotrajnimi rezultati brez kakršnihkoli škodljivih stranskih učinkov.

Bolj se zmanjšuje tvorba teh hormonov v telesu, hujše so težave in motnje. Kako lahko sami povečamo raven spolnih hormonov v telesu in si z naravnimi sredstvi lajšamo to razburkano obdobje; telesno in čustveno?

Blaženje težav z živili

Kalcij

Redno pijte pravi jogurt in kislo-mlečne napitke, ki upočasnjujejo izgubo kostne mase in ohranjajo trdnost kosti. Zoper osteoporozo uživajte sezamova semena in nežveplane suhe marelice.

Nekatere spremembe v ženskem telesu so deloma povezane tudi s prehranskimi navadami. Občutek toplote in pogostost vročinskih oblivov lahko zmanjšate, če se odpoveste živilom, ki grejejo: ostrim začimbam, alkoholnim in vročim napitkom, soli, kavi in čokoladi. Ne uživajte velikih količin hrane v enem obroku, še zlasti ne mesa. To namreč zviša telesno temperaturo. Pijte čim več tekočine, najbolje vode, tudi to blaži vročinske oblive. Za krepitev telesa in uravnavanje hormonov uživajte vzkaljena semena, zelenjavo, sadje, orehe, semena in ribe. Odpovejte se rafinirani hrani, sladkorju in živalski masti.

Zeli z naravnimi estrogeni

Pogosto uživajte izdelke iz soje, ki zmanjšujejo intenzivnost priliva krvi. Soja v zrnu in tofuju, sojino mleko in tempeh spodbujajo estrogensko dejavnost. Uživajte zeli, ki vsebujejo naravne estrogene, denimo sladki koren, in živila, kot so mleto laneno seme, sončnična semena, sezamovo seme, fižol, grah, česen ... Priporočljivo je uživati tudi hrano, ki vsebuje bor, denimo grozdje, datlje, jabolka, hruške, rozine, slive, lešnike, arašide, orehe, mandlje in med. Za spolno moč in ohranjanje duševne vitalnosti do poznih let uživajte cvetni prah. Hormoni v cvetnem prahu so naravni spodbujevalec z dolgotrajnimi rezultati brez kakršnihkoli škodljivih stranskih učinkov.

Za zdrave kosti

Redno pijte pravi jogurt in kislo-mlečne napitke, ki upočasnjujejo izgubo kostne mase in ohranjajo trdnost kosti. Zoper osteoporozo uživajte sezamova semena in nežveplane suhe marelice ter čebulno juho. Kalcijevih tablet telo, ki nima estrogena, ne more izkoristiti.