Pogovor na nacionalki

Janša optimistično: "Če bo vse v redu, bodo julija lahko gasilske veselice in koncerti«

G.G.
28. 5. 2020, 21.22
Posodobljeno: 28. 5. 2020, 22.05
Deli članek:

Novinarka Tanja Starič je v posebni oddaji na Televiziji Slovenija gostila premierja Janeza Janšo.

Bobo
Janez Janša zagotavlja, da bodo lahko okoljevarstveno usmerjeni nevladniki še naprej sodelovali v postopkih, ne bodo pa mogli zavlačevati postopkov.
Janša o zaupanju v ministra za zdravje Tomaža Gantarja: "Če bi Gantar izgubil moje zaupanje, ne bi povedal vam, ampak njemu."

Premier Janša se je v začetku intervjuja dotaknil težav, ki prihajajo in so že prišle nad gospodarstvo. Zadovoljen je s subvencijami Francije in Nemčije, ki jih ti dve državi namenjata avtomobilski industriji. Od razmer v Nemčiji in Franciji in v stanju avtomobilske industrije, so namreč močno odvisna slovenska izvozno orientirana podjetja. Spodbude gredotam tudi v smeri nakupov novih avtomobilov. Ključen je optimizem, če se bo med potrošnike vrnil optimizem, meni Janša… »Če se bo obetala depresija, bomo v bistveno težji situaciji. Zaenkrat pa kaže, da gremo v bolj optimistično smer.«

Za pokojnine ne bo zmanjkalo denarja

Janša upa, da ne bo več potrebno veliko protikoronskih zakonov. V pripravi je že četrti, denar za ukrepe bo šel iz proračuna, vendar ga bo dovolj za nujne izdatke, nekateri pa bodo morali počakati. »Ne bo potrebno nižati pokojnin, skrajševati porodniške,« zagotavlja Janša.

Kaj pa dodatno rahljanje ukrepov? Veliko je odvisno od epideimiološke slike. »Če bomo ostali pod mejo 10 do 15 okuženih na dan, bo šlo naprej z odpiranjem, dovoljene bodo prireditve, koncerti, ...« je optimistično verzijo naslikal Janša. Še več, s 15. junijem bi se lahko dovolili dogodki z udeležbo do 500 oseb. »Junij je tisti čas, ko se bomo stehtali. Če bo julija vse v redu, bodo lahko tudi gasilske veselice in koncerti.« Če pa se število dnevnih okužb poveča, bodo nujne zaostritve, saj slovenski epidemiologi in zdravstvo ne bodo mogli nadzorovati vseh stikov z okuženimi.

Trgovine ob nedeljah? »Kot kaže, bo večina v parlamentu za zaprtje,« meni Janša, a z izjemami. Zakon pa naj se uskladi na Ekonomsko socialnem svetu, meni Janša.

Primer Zagajski in uporaba enakih vatlov

Staričeva je premierja vprašala o nivoju debate na družbenih omrežjih, kjer je, zlasti na twiterju, zelo aktiven tudi Janša. Ob tem je spomnila na izjavo predsednika države Boruta Pahorja, ki je pozval k strpnemu dialogu in prosil, da se vsi v politiki vzdržijo žaljivih izjav. Kako je razume premier? Ni odgovoril naravnost. »Poznate priimek Zugajski?« (Janša je mislil na obsojenega veterana hrvaške domovinske vojne Josipa Zagajskega, ki je na železniškem mejnem prehodu Dobova grozil, da bo bombo vrgel na takratnega slovenskega predsednika vlade Boruta Pahorja). Staričeva ga ni poznala, Janša pa je razložil poanto. Zagajski je bil obsojen na visoko zaporno kazen, ko pa je bil on sam premier, mu je grozil policist z ubojem, pa je bil ta policist oproščen. »Ko se zdaj grozi z umorom, tožilstvo pravi, to ni kaznivo dejanje, …« je naslikal primerjavo Janša in sklenil, da je potrebno »uporabljati enake vatle«.

O začetku druge svetovne vojne in protivladnih protestih

Kmalu zatem, ko je bilo govora o vladnem odpiranju konfliktov, o protestih, je Janša postregel z novo primerjavo. »Druga svetovna vojna se je začela z napadom Nemčije na Poljsko. Hitler je poslal svoje plačance oblečene v poljske uniforme, da so napadli neko obmejno postajo. In Nemčija je razglasila, da jih je Poljska napadla. Hitler je potem šel na radio in rekel, od četrte ure dalje streljamo nazaj. Tako je približno vlada napadla medije in protestnike. Protesti proti tej vladi, kjer so kričali ’Ubi Janšo’, so bili pred sestavo vlade, šele ko smo oblikovali koalicijo. Torej nismo mi napadli protestnike. Protesti so bili še preden se je vlada sestavila. In to zelo medijsko podžgani in suportirani«.

Janša je končal pogovor z besedami: "Hvala za vabilo in studio brez transparentov."