PREBAVA

Zakaj vas boli, peče in črviči v želodcu?

T.D.
25. 1. 2020, 15.53
Deli članek:

Če redno trpite zaradi slabe prebave, čira ali drugih težav v predelu trebuha, je vaša šibka točka najbrž želodec. Naučite se ga poslušati in hitro boste zdravi.

Dreamstime
Jejmo počasi, okušajmo hrano, med obrokom pa večkrat odložimo pribor.

Jemo trikrat na dan, ne glede na to, ali smo lačni ali ne, in v telo trpamo hrano, ne zato, ker jo potrebujemo, temveč ker ura pravi, da je čas za kosilo oziroma večerjo. Prav tako ne vemo, kdaj imamo dovolj. Naša najpogostejša napaka je, da pojemo vse, kar imamo na krožniku, ker so nas morda naučili, da je razmetavanje s hrano grdo. Niti ne vemo, da imamo središče za nadzor teka in da lahko jemo takrat, ko smo lačni, in nehamo takrat, ko smo siti. Skratka, za zdrav želodec lahko najbolje poskrbimo z zdravimi prehranskimi navadami.

Počasi in z užitkom

Kadar ste pod stresom, lahko hrano tlačite v usta z neverjetno naglico. Med jedjo ne berite in ne glejte televizije. Malo umirjenega, preprostega pogovora verjetno ne bo naredilo veliko škode, toda med jedjo bi se morali kar najbolj osredotočati na hrano. Samo tako boste lahko razločili, kaj vam pripoveduje želodec. In če mu boste znali prisluhniti, vam bo marsikaj povedal. V usta nosite majhne zalogaje. Če si na vilice naložite veliko hrane, je ne boste mogli dobro prežvečiti, žvečenje pa je bistveni del prebavnega procesa. Slina v ustih vsebuje encime, ki pomagajo hrano pripraviti na delovanje želodčnega soka. Okušajte vsak zalogaj, ki ga pojeste. Tako ne boste jedli po nepotrebnem in prehitro. Če jeste hitro, po vsakem zalogaju odložite nož in vilice na mizo. Tako boste jedli bistveno bolj počasi.

Hrana s »črne liste«

Ugotovite, katera hrana vam najbolj kvari želodec ter se ji poskušajte izogibati. Na »črni« listi so ocvrta hrana, močan čaj ali kava, gazirane pijače, alkohol, mastna hrana, začinjena hrana, kisle kumarice, kari, poper, gorčica, stročji fižol, ohrovt, redkvice, kumare, nezrelo sadje, zelo vroča in zelo mrzla hrana, grobo mleta žita in kruh, lešniki in posušeno sadje, vsa čvrsta hrana, vključno z mesom, ki je ni lahko prežvečiti.