ELIKSIR

Limona bo oklestila kilograme in znižala povišan krvni tlak

Z.F.
19. 1. 2020, 12.27
Posodobljeno: 19. 1. 2020, 17.07
Deli članek:

Vsakodnevno uživanje limoninega soka bo v veliko pomoč vašemu imunskemu sistemu. Limonin sok bo organizem alkaliziral, ga pomladil in očistil nevarnih strupov. V zdravilne namene se uporabljajo tudi listi in lupina plodov.

Dreamstime
Vsakodnevno uživanje limone pospeši razgradnjo maščob, k čemur pripomore predvsem pektin.

Limono so kot zdravilno rastlino poznali že 2000 let pred našim štetjem. Njena pradomovina sta severna Indija in Himalajsko gorovje, medtem ko jo danes umeščamo med mediteranske rastline.

V zdravilne namene lahko uporabljamo tako liste, plodove kot tudi lupino plodov. Iz listov lahko pripravimo osvežujoč čaj. Iz lupine pripravljamo razne sirupe, praške in čajne mešanice ter aromatizirane vrste medu. Seveda v ta namen uporabljamo neškropljene limone – operemo jih s sodo bikarbono, kisom in drugimi gospodinjskimi sredstvi –, kar pa ne zaleže pri odstranjevanju pesticidov. Če niste povsem prepričani, ali je limona ekološko pridelana, lupine raje ne uporabljajte, medtem ko je neškropljena limona zakladnica vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Uravnavajte holesterol

Vsakodnevno uživanje limone pospeši razgradnjo maščob, k čemur pripomore predvsem pektin. Blagodejno vpliva tudi na žolč, znižuje maščobe v krvi, krvni tlak in nezdravi holesterol. Eterično olje, ki se skriva v lupini, telo učinkovito brani pred številnimi bakterijami, kot so stafilokoki in streptokoki, ter pomaga pri respiratornih infekcijah. Eterično olje limone blagodejno deluje tudi na krepitev sten krvnih žil (kapilaram krepi odpornost in zmanjšuje njihovo prepustnost), zato je odlična pomoč pri težavah z vensko trombozo in težavah z razpokanimi kapilarami. Nepogrešljiva je tudi v zobnih pastah, predvsem pri ljudeh, ki trpijo zaradi krvavečih dlesni. Kot dolgotrajna preventiva pa se je limona izkazala pri krepitvi vida. Eterično olje, ki ga najdemo v limoni, pa med drugim čisti jetra, zmanjšuje vnetja in deluje protivirusno.

Pomoč pri artritisu

Pogosto pozabljamo na belo lupinico, ki se skriva pod rumeno zunanjo plastjo. Ta je izjemno bogata s kvercetinom, ki uravnava delovanje trebušne slinavke in pomaga pri težavah z alergijami. Na splošno so bioflavonoidi izjemno močni antioksidanti, ki krepijo delovanje vitamina C in preprečujejo, da se prehitro izloči iz organizma. Vitamin C, ki je prisoten v soku sadeža, je nujno potreben za normalno delovanje človeškega telesa, a ga telo samo ne zmore proizvesti, zaradi česar ga moramo neprestano vnašati. Poleg vitamina C najdemo v limoni še betakaroten, vitamine B3, B5, E, K, kalij, kalcij, fosfor, cink in folno kislino. Uživanje limone nevtralizira tudi proste radikale, izboljšuje pomnjenje in čisti kožo, ji daje primeren tonus ter jo pomlajuje. Poleg tega so znanstvene raziskave potrdile, da limonin sok prispeva k upočasnitvi pojava raka debelega črevesa in vnetnih procesov, kot so astma, osteoartritis ali revmatoidni artritis.