Nega

Abeceda zdravih, lepih in trdnih nohtov

T.D:
19. 1. 2020, 08.10
Posodobljeno: 19. 1. 2020, 08.11
Deli članek:

Vzroki za krhke in lomljive nohte so največkrat pogosto umivanje rok, uporaba alkalnih detergentov ali drugih kemikalij ter mil in čistil.

Profimedia
Pred spanjem vlažilno kremo vtrite tudi v obnohtno kožo.

Vse, kar škodi koži rok, izsuši tudi nohte, še posebej pogubna zanje pa je vroča voda. Krhke jih lahko naredijo tudi nekateri odstranjevalci za nohte, zato jih preizkusite čim več, preden izberete pravega. In končno lahko nepravilnosti nohtov povzroči tudi kakšna bolezen ali nohtna okužba.

Kaj lahko storimo?

Manjše nepravilnosti nohtov, denimo bele liste, ne zahtevajo zdravljenja. Če  se spremeni oblika, barva in splošni videz nohtov, čeprav niso bili mehansko poškodovani, pa se je treba posvetovati z zdravnikom. Če so bili nohti izbočeni že v otroštvu, so morda posledica podedovane okvare, kar ne zahteva podrobnejše obravnave, ampak se je o betičastih nohtih treba posvetovati, če nastanejo v odraslosti. Med zdravljenjem osnovne bolezni zdrav noht nadomesti poškodovanega, vendar je rast počasna in običajno traja od šest do devet mesecev, na nogah pa je še počasnejša. Ta čas vam lahko lepo obliko nohta povrne manikira oziroma pedikura.

Kaj pa cepljenje in krhkost

Nohti se starajo skupaj z vami, leta, najbolj tista po menopavzi, pa se poznajo tudi po razcepljenih in krhkih nohtih. 

Nohti se starajo skupaj z vami, leta, najbolj tista po menopavzi, pa se poznajo tudi po razcepljenih in krhkih nohtih. Z upoštevanjem naslednjih nasvetov lahko staranju nohtov kljubujete ali ublažite njihovo krhkost in cepljenje. Nohte vedno strizite tako, da bodo ob straneh oglati in na vrhu nekoliko zaobljeni. Trde ali krhke nohte strizite po kopeli ali pa jih pred striženjem namakajte v vodi. Nohte pilite z nežnimi gibi od strani proti konici, vedno samo v eno smer. Če jih pilite v obe smeri, jih oslabite, če pa jih sploh ne pilite, po robovih hitreje razpokajo. Med manikiranjem ne odstranjujte kožice, temveč prste namočite v toplo vodo in nato kožico s posebno paličico nežno potisnite proti korenu.

Nikoli brez zaščitnih rokavic

Pred spanjem vtrite vlažilno kremo tudi v obnohtno kožo. To storite vsakič, ko si umijete roke. Čez noč uporabljajte oljne negovalne izdelke. Pomagajo lahko tudi drugi negovalni izdelki, namenjeni suhim nohtom. Puste in krhke nohte nekajkrat na teden za nekaj minut okopajte v mandljevem olju. Enkrat na teden nanesite na nohte utrjevalec. Odpovejte se umetnim nohtom. Med gospodinjenjem oziroma vsakič ko imate opraviti z vročo vodo, si nadenite gospodinjske rokavice z gumijasto podlago, tople rokavice pa nosite vso zimo.