Pomembna dejstva

Razkrivamo mite in (ne)resnice o kihanju

T.D.
21. 12. 2019, 17.27
Posodobljeno: 21. 12. 2019, 17.27
Deli članek:

Čas pred koncem leta je skorajda zaznamovan s prehladi in virusnimi obolenji. A vzporedno s tem pride še nekaj … vsem dobro znano kihanje.

Dreamstime
Telo s kihanjem očisti dihalne kanale. Pomaga nosnicama, da se obnavljata, iz telesa pa odstrani bakterije in viruse.

Čeprav je lahko kihanje sila nadležno in ga želimo kar se da prikriti, je po drugi strani za naše zdravje pomembno, saj telo z njim očisti dihalne kanale. Pomaga nosnicama, da se obnavljata, iz telesa pa odstrani bakterije in viruse. Če vseh strupenih delcev ne izločimo prvič, kihnemo večkrat zaporedoma.

Zakaj zapremo oči

Če je sluz, ki se pri kihanju izloči, zelene, rumene ali rjave barve, je to lahko jasen znak infekcije in razlog, da obiščete osebnega zdravnika.

Možgani nam tik pred kihanjem pošljejo signal, da zapremo oči. Znanstveniki po vseh raziskavah še vedno ne vedo zanesljivega razloga za to, a sklepajo, da želi telo oči dodatno zavarovati pred vdorom škodljivih delcev, ki se sprožijo ob kihanju. Okoli tega se plete kar nekaj vraž, med katerimi je vsekakor najbolj znana ta, da oči zaščitimo pred izstopom, torej da nam zrkla ne bi padla iz jamic. To seveda ne drži. Čeravno se med kihanjem ustvari večji pritisk, ta vseeno ni dovolj močan, da bi v resnici sprožil kaj takega.

Se srce ustavi?

V resnici so znanstveniki dokazali, da ta trditev ne drži. Ko kihnete, se poveča intratorakalni pritisk, kar povzroči zmanjšanje krvnega pretoka v srce. Srce se tako ne ustavi, temveč spremeni redni utrip, kar lahko občutite, kot da je za en utrip počakalo.

Zadrževanje kihanja je lahko nevarno

Da je zadrževanje kihanja lahko nevarno, priča primer Britanca, ki je v bolnišnici pristal ravno zaradi tega. Po 30 letih zadrževanja je telo reagiralo drugače. Sunek zraka, ki ga je hotel zadržati, mu je namreč raztrgal grlo in poškodoval tudi glasilke.

Na zdravje!

Kihanje je eden izmed glavnih simptomov bubonske kuge. V 6. stoletju se je kot reakcija na to uveljavil odgovor »naj te bog blagoslovi« (ali angleško »God bless you«), ki naj bi ga bil prvi uporabil papež Gregor Veliki. S tem naj bi sami sebe obranili pred boleznijo. Čeprav na kihanje odgovorimo različno v različnih državah, je bistvo ostalo enako: kihajočemu zaželimo zdravje ali mu damo blagoslov.