NEVARNOSTI IZ KOPALNICE

Kaj vse vam grozi med umivanjem?

T.D.
21. 12. 2019, 09.33
Deli članek:

Precej vsakdanjih predmetov, brez katerih si ne znamo predstavljati življenja in jih shranjujemo v kopalniški omarici, ni tako zelo nedolžnih, kot so videti na prvi pogled.

Dreamstime
Številni higienski izdelki vsebujejo škodljive kvartarne amonijeve spojine.

Kopalniška omarica je po navadi prostor, kjer shranjujemo zdravila in higienske pripomočke, torej vse tisto, kar pripomore k zdravju in boljšemu počutju. Kar težko si je torej predstavljati, da lahko v tej isti omarici na naše zdravje prežijo tudi nevarnosti.

Zobne kreme in ustne vodice

Zobne kreme, ustne vodice, kapljice za oči, razpršila za nos, losjoni in podobno vsebujejo snovi, na katere vse bolj opozarjajo rezultati raznih študij in strokovnjaki. Gre za kvartarne amonijeve spojine, za katere je najnovejša študija univerze v Kaliforniji pokazala, da zavirajo delovanje mitohondrijev, ki v celicah skrbijo za zagotavljanje energije. Zakaj je to skrb vzbujajoče? Ker se je izkazalo, da je sestavine raznih zdravil, ki podobno vplivajo na mitohondrije, mogoče povezati s povečanim tveganjem za razvoj parkinsonove bolezni, kar pomeni, da lahko tudi kvartarne amonijeve spojine v kozmetičnih izdelkih vplivajo na razvoj te bolezni. Druga skrb vzbujajoča lastnost teh kemijskih spojin pa je vpliv na delovanje estrogena v celicah, kar lahko privede do neplodnosti. Da boste ponoči lažje spali, torej izbirajte izdelke, ki ne vsebujejo kemijskih sestavin, katerih opis se na etiketah po navadi končuje z besedama »amonijev klorid«.

Zobne ščetke

Sicer zobno ščetko pogosteje kot v kopalniški omarici puščamo na njej, če pa ste eden od tistih, ki jo shranjujejo v omarici, vam je treba čestitati. To pomeni, da je ščetka manj izpostavljena bakterijam. Ko denimo potegnemo vodo v stranišču, se bakterije razpršijo po vsej kopalnici, večina pa jih pristane ravno na zobni ščetki, če je ne shranjujemo v omarici. Več med seboj nepovezanih raziskav je potrdilo, da je zobna ščetka eden od tistih predmetov v kopalnici, na katerih se zadržuje največ bakterij (verjetno zaradi vlage in tesnega prostora med ščetinami).

Čistilni robčki

Naj bodo namenjeni odstranjevanju ličil, osvežilni, dezinfekcijski, dezodorantni ali kakršnikoli drugi vlažni robčki (tudi otroški), večina jih vsebuje konzervanse metilizotiazolinone, skrajšano MI, ki jih povezujejo s povečanjem alergijskih reakcij. Čeprav se morda sliši neverjetno, MI vsebuje tudi precejšen delež izdelkov, ki jih opisujejo z besednimi zvezami »nežno«, »za občutljivo kožo«, »organsko«, »hipoalergensko« in podobno. K sreči vse več proizvajalcev izdelkov MI opušča, kar je zlasti dobrodošlo za bolnike z ekcemom in podobnimi kožnimi boleznimi.