KLJUČ DO ZDRAVJA

Organ, na katerega bi morali bolj paziti

T.D.
15. 12. 2019, 12.24
Posodobljeno: 15. 12. 2019, 12.24
Deli članek:

Ste prepričani, da veste dovolj o enem izmed najpomembnejših notranjih organov?

Dreamstime
Jetra so odgovorna za raven holesterola in procesirajo zaužito hrano.

Jetra so sestavljena iz treh milijard jetrnih celic, v katerih hkrati poteka petsto presnovnih procesov. Telo brez jeter ne more delovati, saj se borijo proti okužbam in boleznim, filtrirajo strupe v telesu in jih uničujejo oziroma razstrupljajo telo, čistijo kri, so odgovorna za raven holesterola in procesirajo zaužito hrano. Pravzaprav opravljajo tri izjemno pomembne naloge: razgradnjo, skladiščenje (glukoze, vitamina B12, železa in bakra) in razstrupljanje.

Jetra so dovzetna za vse bolezni, ki jih prinese alkohol(izem). 

Preprečimo bolezni jeter

Zaradi svojih funkcij so toliko bolj dovzetna za številne bolezni, kot so ciroza, ciste, rak, hepatitis in vse bolezni, ki jih prinese alkohol. Grozi jim tudi zamaščenost, kar je velik družbeni zdravstveni problem, saj lahko vodi v cirozo in napreduje vse do odpovedi. Bolezni lahko preprečimo tako, da skrbimo za preventivo in uživamo veliko sadja, zelenjave, cela žita in zdrave beljakovine, omejujemo vnos sladkorja, nasičenih maščob in soli, vsak dan telovadimo oziroma skrbimo za aktivno življenje, ohranjamo zdravo telesno težo, se izogibamo alkoholu ter večkrat preverimo raven sladkorja in holesterola.

Bolezni jeter lahko preprečimo tako, da skrbimo za preventivo ter uživamo veliko sadja, zelenjave, cela žita in zdrave beljakovine.

Pomoč iz narave

Pomagate si lahko z izjemno zdravilno rastlino za jetra, pegastim badljem. To je ena izmed redkih zdravilnih rastlin, ki jih uporabljamo za lajšanje težav pri boleznih jeter. Preprečuje neželene učinke nekaterih zdravil na jetra in pospešuje obnovo jetrnih celic ter zdravljenje jeter. Ker vsebuje flavonoide, ki lovijo proste radikale, tako preprečuje poškodbe jetrnih celic.