Vremenske neprilike

Na Obali zatulile sirene, zaradi močnega vetra in padavin oranžno opozorilo

A.S.
21. 12. 2019, 08.20
Posodobljeno: 21. 12. 2019, 15.40
Deli članek:

Nekaj po četrti uri zjutraj je na Obali zatulila sirena, poplavilo je najnižje dele obale v Pranu. Za večji del države pa je Agencija RS za okolje razglasila oranžno opozorilo.

Reuters
Fotografija je simbolična.

"Ob 4.13 je zaradi močnega južnega vetra in visokega plimovanja morje pričelo poplavljati najnižje dele obale v Piranu, zato je bila prožena sirena javnega alarmiranja z znakom - opozorilo za nevarnost," je sporočila Uprava za zaščito in reševanje in le pol ure kasneje obvestila tudi o poplavljanju v Izoli. Aktivnosti gasilcev pa niso bile potrebne, so za STA povedali v centru.

Agencija RS za okolje je medtem za večji del države razglasila oranžno opozorilo: zobe kaže močan veter, tudi padavine nam niso ušle. V hribovitem svetu so opozorilo izdali zaradi nevarnosti snežnih plazov. 

Arso
Oranžno opozorilo zaradi močnega vetra in dežja.

Reke, ki so dosegle najvišje vodostaje in lahko poplavljajo na območjih pogostih poplav, so reka Reka, Rižana, Dragonja, Soča, Tolminka in Sava Bohinjka, je naštel dežurni meteorolog na agenciji Brane Gregorčič.

Po podatkih agencije bodo popoldan in v noči na nedeljo reke v večjem delu Slovenije še naraščale. Ob tem so možna razlivanja rek zlasti v zahodni, osrednji in jugozahodni Sloveniji. Predvsem v porečjih rek na severnem Primorskem, Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, Koroškem in ponekod na Notranjskem lahko popoldan močneje narastejo manjši in tudi hudourniški vodotoki ter se pri tem razlijejo. Kraška polja pa bodo ponovno ojezerjena, so sporočili iz centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje.

V nedeljo čez dan bodo reke po krajši prekinitvi ponovno narasle.

Gladina morja bo danes in nedeljo povišana. Morje bo danes med 18. in 20. uro, zlasti pa v nedeljo med 5. in 9. uro poplavilo nižje dele obale. Visoka gladina morja ob dnevni plimi bo vztrajala tudi v prvih dneh prihodnjega tedna, so še navedli v centru za obveščanje.

Kako kaže?

Proti večeru bo dež oslabel, oblačnost se bo ponekod trgala. Že v nedeljskih jutranjih urah pa lahko pričakujemo podoben scenarij. V nedeljo zjutraj bodo padavine od zahoda ponovno zajele vso Slovenijo. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 800 in 1200 m. Zapihal bo veter severnih smeri. Popoldanske temperature bodo od tri do osem, na Primorskem okoli 12 stopinj Celzija.