heroinski posli

Aleksander naročil 300 kilogramov heroina, a krivde ne priznava

S.S.
20. 12. 2019, 20.10
Deli članek:

V ladijskem zabojniku, v katerem naj bi bilo lepilo za keramične ploščice, so policisti odkrili izjemno čist heroin. Vpleteni krivde ne priznavajo, eden pa je še vedno na begu.

PU Koper
Za pečanje z mamili pod okriljem hudodelske združbe je sicer predvidena kazen od tri do petnajst let zapora.

Eden od obtoženih tihotapljenja več kot 300 kilogramov heroina, ki so ga lani zasegli v Luki Koper, Sirec Aleksander Vettorazzi, na predobravnavnem naroku na koprskem okrožnem sodišču ni priznal krivde. Krivdo sta že zanikala tudi dva soobtožena, medtem ko je eden še vedno na begu.

Zabojnik, ki je 25. aprila 2018 z ladjo prispel v Luko Koper oziroma je bil vnesen v prosto cono, so tja pripeljali iz Irana prek Turčije. Uslužbenci Fursa, ki delujejo na območju proste cone, so ga izločili za pregled, ker so ga na podlagi indikatorjev tveganja ocenili kot rizičnega. Pošiljko so skenirali, nato pa še fizično pregledali. Pri tem je sodeloval tudi službeni pes finančne uprave za odkrivanje prepovedanih drog.

PU Koper
Med paletami lepila za keramične ploščice se je skrival heroin.

Zaslužili bi milijone

Celoten postopek so nato na podlagi obvestila Fursa prevzeli koprski kriminalisti, ki so v ladijskem zabojniku našli 20 palet lepila za ploščice, iz katerih je bilo izločenih 25 PVC-vreč, ki so od ostalih odstopale po teži. V zaseženih vrečah je bilo skupno približno 302 kilograma izjemno kvalitetnega heroina, s katerim bi lahko nepridipravi zaslužili med 30 in 50 milijonov evrov. Analize so namreč pokazale, da je zasežena heroinska mešanica vsebovala približno 57 odstotkov heroina. Povprečna čistost heroina za ulično preprodajo znaša 12 odstotkov, kar pomeni, da bi lahko iz enega kilograma zaseženega visokokvalitetnega heroina z redčenjem oziroma povečanjem volumna s primesmi pridobili tudi do pet kilogramov heroina.

Rekordni zaseg

Sirec naj bi bil, sodeč po očitkih iz obtožnice, naročnik blaga. Drugi obtoženci so Aris Alibašić, Gregor Setnikar in Enis Kočan, zadolženi pa naj bi bili za prevoz droge v druge države EU. Tako kot Vettorazzi sta prva dva krivdo zanikala, medtem ko je Kočan še vedno na begu. Šlo je sicer za enega največjih zasegov prepovedanih drog v zadnjih 20 letih. Kdaj se bo sojenje začelo, še ni znano. Za pečanje z mamili pod okriljem hudodelske združbe je sicer predvidena kazen od tri do petnajst let zapora.