Obupana mamica iz Ljubljane

Bo družina za božič lačna, ker je zatajil sistem?!

P.K.
20. 12. 2019, 19.30
Posodobljeno: 20. 12. 2019, 19.55
Deli članek:

Naravnost bizarna in obenem žalostna je situacija, v kateri je pristala Ljubljančanka. Ker ta mesec verjetno ne bo prejela nakazila – denarne socialne pomoči, bosta njeni hčerki ostali ne samo brez daril, ampak morda celo brez hrane in doma.

Dreamstime
Alenka se je morala obrniti na humanitarne organizacije, za katere upa, da ji bodo, da premosti december, lahko podarile vsaj nekaj hrane (fotografija je simbolična).

Alenka S. je mama samohranilka enojajčnima dvojčicama, starima 11 let. Trenutno je brezposelna in odvisna od denarne socialne pomoči. Stiska, v kateri se je znašla, je huda, in to tako, da nam na robu solz pripoveduje, da so zdaj na kocki nakupi najosnovnejšega – hrane in drugih potrebščin, morda je ogrožen celo njihov skromen dom, saj ta mesec ne bo zmogla plačati najemnine. »Zakaj se meni to dogaja,« se sprašuje.

»Kljub temu, da mi je neprijetno govoriti o položaju, v katerem sem pristala, in to ne po lastni krivdi, sem se odločila, da se vam oglasim in vam povem, kaj se mi je zgodilo. Center za socialno delo ni uspel pravočasno izdati moje odločbe o socialni pomoči, zato ta mesec na račun, kakor kaže, ne bom prejela denarne socialne pomoči,« šokirana razlaga.

Prisiljena v prosjačenje

»Kako lahko to naredijo prav nam, najšibkejšim. Ne vem, kam naj se obrnem za pomoč. Namesto, da bi se z veseljem pripravljala na praznike, sem pod močnim stresom. Nimam niti za eno potico, kaj šele, da bi si naredila torto, saj imam rojstni dan na večer pred božičem. Obupana sem,« so besede, ki jih izreka v razočaranju in hudi notranji bolečini.

Poudari, da ker država ni sposobna izpeljati tega, kar ji pripada, saj je socialna pomoč njena pravica, mora prosjačiti naokoli. Pojasnila je, da se ji je tudi lansko leto zgodilo nekaj podobnega. »Takrat je bil izgovor centra uvajanje novega računalniškega sistema Krpan,« je povedala.

Kje se je zataknilo

Alenka je pravočasno, že v začetku minulega meseca, oddala vlogo za finančno pomoč, a je, da jo je CSD vzel v roke, trajalo zelo dolgo. Predolgo. Šele po mesecu dni, minuli petek, so jo obdelali in ugotovili, da mora oddati še predlog za izvršbo preživnine. Brez tega dokumenta namreč odločbe o denarni socialni pomoči ni mogoče izdati. Dejali so ji, tako poroča naša sogovornica, da če bo stvar uredila v enem ali dveh dneh, bo nakazilo, ki bi moralo priti na njen račun včeraj, še izvedeno. A kljub temu, da je Alenka pohitela, kolikor je le šlo, in dopolnila vlogo v torek, je bila odločba izdana v sredo, kar pa je bilo za izplačilo denarne socialne pomoči za december po njenem pripovedovanju prepozno.

Kaj se dogaja; zakaj se stvari zapletejo kljub temu, da so na CSD že pred letom dni pridobili sistem Krpan, ki naj bi obdelavo zadev poenostavil in pohitril? Spomnimo na lansko situacijo, ko se je zapletlo pri odločbah o subvenciji za vrtec. Starši so nanje čakali od začetka šolskega leta do pozne jeseni. Vmes so dobivali v plačilo položnice, visoke nekaj sto evrov. Študenti, ki so prejemniki štipendij, so lani tudi morali čakati na odločbe o štipendijah do jesenskih dni. Lanska reorganizacija ustroja, ki bi moral situacijo izboljšati, je torej prinesla nazadovanje ali celo poslabšanje.

Ne morejo jim izplačati

Zaposleni na CSD so zaradi razmer v veliki stiski. Že lani so izrazili skrb, da bi sistem Krpan lahko pripeljal do popolnega zloma centrov za socialno delo. »Kaj nam pomaga višja socialna pomoč, če je pa mi človeku ne moremo izplačati, ker sistem ne omogoča obdelave njegove vloge?« je izjavila sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije , ob lanski implementaciji Krpana.

Tudi Zvonko Vukadinovič, predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, je bil takrat zaskrbljen: »Zaposleni se srečujejo z ljudmi, ki dejansko nimajo od česa živeti. Izčrpali so že vse možnosti in šli od Poncija do Pilata, mi pa jim ne moremo izplačati denarja, ki jim zakonsko pripada, ker ne zmoremo obdelati vloge.«

Prazniki bodo težki

Njihovi strahovi in pomisleki so se zdaj, ko je za nami leto od začetka uporabe Krpana, očitno uresničili. Sistem ne deluje v smeri razbremenitve in hitrosti, ampak je k večjemu z obdelavo informacij in čakalnimi dobami še slabše. Dejstvo je, da ljudje čakajo na odločbe. Med njimi so tudi taki, kot je Alenka, ki zaradi »pokvarjenega« Krpanovega kolesja tega decembra ne bo imela kaj dati na mizo.