POKA, SKELI, KRVAVI

Ne dovolimo, da nam mraz načne ustnice

T.D.
15. 12. 2019, 19.02
Deli članek:

Ker imajo izjemno tanko vrhnjo plast kožice, se hitro izsušijo in razpokajo

Dreamstime
Za nekaj časa opustimo šminko in se zadovoljimo z vlažilnim bleščilom, kadar gremo na mraz, si čez usta poveznimo šal.

Naravni instinkt, da bi ustnice navlažili z jezikom, jih še bolj poškoduje. Ko se slina posuši, ostanejo ustnice zaradi agresivnih sestavin sline, ki pomagajo pri prebavljanju hrane, povsem brez vlage. Naslednja pogosta napaka, ki jo delamo, pa je, da skušamo odmrle luskice odstraniti, bodisi s piljenjem, krtačenjem ali kar s konicami prstov. Draženje že poškodovane kože ima največkrat za posledico krvavitev in izjemno pekoč občutek, kar seveda spet podaljša čas celjenja, povzroči pa lahko tudi infekcijo.

Podarimo ustnicam zaščito!

Za nekaj časa opustimo šminko in se zadovoljimo z vlažilnim bleščilom, kadar gremo na mraz, si čez usta poveznimo šal. 

Uporaba balzama na vsaki dve do tri ure naj bi nam prišla v navado, kajti balzam je odlična varovalna pregrada med nežno kožo in suhimi, ogrevanimi prostori ali mrzlim vetrom. Koža se bolje celi, če je navlažena, zato naj bo vlažilen tudi balzam. V ta namen so med aktivnimi sestavinami, ki jih poiščemo na deklaracijskem listu, dobrodošla razna zdravilna olja: od olja semen do karitejevega masla in sončničnega olja.

Recept za sijoče in sočne ustnice

Potrebujemo lonček mandljevega olja, pol lončka nastrganega čebeljega voska in dve žlici domačega medu. Nastrgan čebelji vosek raztopimo v segretem mandljevem olju. Ko se vosek raztopi, mešanici primešamo še med ter vse skupaj shranimo v temnih posodicah.

Razpokane ustnice?

Za nekaj časa opustimo šminko in se zadovoljimo z vlažilnim bleščilom, kadar gremo na mraz, si čez usta poveznimo šal. Izogibajmo se močno začinjeni in vroči hrani. Razne pilinge za izsušeno povrhnjico odsvetujemo, ustnice si raje občasno namažimo s karitejevim maslom, kokosovim ali olivnim oljem. Za hitrejšo obnovo razpokane kože je zelo pomemben vitamin A, ki ga najdemo v  korenju, paradižniku, zeleni listnati zelenjavi, semenih in stročnicah.