Samopomoč

Kako pravilno čistiti in celiti rane

T.D.
13. 7. 2019, 11.01
Deli članek:

Prvo pravilo oskrbe akutnih ran (še posebej poleti) je, da vsako rano in prasko razkužimo v najkrajšem možnem času, saj se tako zmanjša možnost okužbe in pospeši celjenje.

Dreamstime
Če rane ne razkužimo, dopuščamo večjo možnost zapletov, kot sta vnetje in gnojenje. (fotografija je simbolična).

V poletnih mesecih se prilagajamo toplejšim temperaturam in se oblačimo manj, zato so nekateri deli telesa bolj izpostavljeni morebitnim poškodbam. Usposobljeno zdravstveno osebje nam sicer ni vedno pri roki, kadar se poškodujemo, a nas večina že dovolj dobro pozna postopke prve pomoči in oskrbe ran. Ob uporabi sodobnih izdelkov oskrba ran ni več tako zahtevna. Pomembno je razumeti osnove poškodb in vedeti, kako se odzvati v določenih okoliščinah. Koža je naš največji organ in ena njenih najpomembnejših nalog je zaščita pred škodljivimi vplivi okolja. Vsaka poškodba kože omogoča patogenim mikroorganizmom iz okolja, da prodrejo skozi poškodovano tkivo, kjer so pogoji za njihovo razmnoževanje idealni. Zato je pomembno vsako rano čim prej razkužiti, ne glede na vrsto rane, saj s tem uničimo mikroorganizme, ki so iz okolice zašli na rano ob sami poškodbi. Če rane ne razkužimo, dopuščamo možnost zapletov, kot sta vnetje in gnojenje. Vnetni procesi se pogosto razširijo v globlja tkiva (kosti, mišice in sklepi) in takrat je potrebna hospitalizacija.

Učinkovito in neboleče

Nekatera neprimerna razkužila, ki so se nekoč uporabljala, so neupravičeno v uporabi še danes: alkohol, žgane pijače in podobni lokalni antiseptiki. Njihova uporaba je zelo neprijetna, saj pečejo in dražijo rano, hkrati pa obstaja nevarnost, da alkohol preide v krvni obtok, kar je lahko še posebej nevarno za otroke. Medtem ko pri razkuževanju z jodno tinkturo obstaja nevarnost alergijske reakcije in toksičnega delovanja joda na ščitnico. Sodobna razkužila so posebne vodne raztopine, ki se lahko uporabljajo za antiseptično oskrbo sluznic, ran in kože, ki meji na sluznico.