Spoznajmo

Melisa, roža čebel, ki zdravi in hladi

Z.F.
6. 7. 2019, 17.13
Deli članek:

Skoraj nepogrešljiva zdravilna rastlina, začimba in dišavnica je v zadnjih letih našla prostor tudi na slovenskih vrtovih. Uporabna je tako v kuhinji kot v zdravilstvu, zato si jo brez skrbi privoščite.

Dreamstime
Melisa je nepogrešljiva pri motnjah spanca, pomaga pa tudi pri prebavnih motnjah.

Če se je melisa nekoč uporabljala zgolj za pripravo čajev in poparkov, danes zdaleč več ni tako. Njena uporaba se je močno razširila tudi v kulinarične namene. Uporabna je tako posušena kot sveža. Mnogi jo dodajajo v omake, juhe, jo uporabljajo pri pripravi mesa, zelenjave in seveda tudi pri pripravi sladic. Eterično olje in melisini izvlečki pa so nepogrešljivi tudi pri pripravi brezalkoholnih in alkoholnih pijač, likerjev.

Kako pomaga?

Melisini pripravki, prevretki in čaji delujejo sedativno, pomirjevalno, protikrčno in spaznolitično ter protimikrobno. Uspešno zavirajo virusna in bakterijska obolenja v času prehladov. Meliso tako uporabljamo tudi proti spalnim motnjam živčnega izvora, koristi tudi pri prebavnih motnjah in spodbuja tek. Koristna pa je tudi pri zdravljenju herpesa simpleksa, ki se pojavi na ustnici.

Uporaba

Kot smo že zapisali, lahko meliso uporabimo praktično povsod, seveda če smo njeni ljubitelji. Dodate jo lahko v juhe in jim tako v poletnih mesecih pričarate osvežilen okus. Nikar ne pozabite nanjo pri pripravi limonade, saj vas bo dodatek melise prijetno osvežil in pomiril. V nadaljevanju pa vam ponujamo tudi recepte za nekaj okusnih in nič manj zdravih pripravkov.

Melisin sirup

Za pripravo potrebujete: visok lonec, 3 litre vode, 3 kg kristalnega sladkorja, 50 g citronke, 2 šopka melise

Priprava: V lonec zlijemo vodo in dodamo sladkor. Pristavimo na ogenj in zavremo, vmes večkrat premešamo, da se sladkor raztopi. Ko zavre, lonec odstavimo in dodamo citronko. Ko se sirup nekoliko ohladi, dodamo meliso in pustimo stati od 24 do 48 ur, odvisno od želje po intenzivnosti okusa. Nato precedimo, shranimo v temnih steklenicah in jih dobro zapremo.