Zdravje

Izberite pravo zdravilo proti vročini in kašlju

Tea Dečman
12. 12. 2018, 21.30
Deli članek:

Kadar smo prehlajeni, navadno nismo izbirčni in kupimo tisto, česar smo navajeni, ali tisto, kar nam je priporočeno. A ni nujno, da nam bo zdravilo pomagalo.

Dreamstime
Za bolečino psihičnega izvora je značilno, da je razpršena po vsem telesu in da pri njej protibolečinska zdravila ne pomagajo.

Čeprav na večini zdravil proti prehladu piše, da so proti prehladu, pa vsa vendarle ne delujejo proti prehladu. To je zato, ker se pri posameznih prehladih izrazijo različni simptomi, zdravila proti prehladu pa so navadno namenjena zdravljenju simptomov. Tako denimo zdravila proti kašlju ne ublažijo glavobola, zdravila za boleče grlo pa ne ustavijo izcedka iz nosu. Da bi torej zares ublažili prehlad, moramo izbrati zdravilo, ki uspešno zdravi simptome, s katerimi imamo težave. Tu je nekaj namigov, ki vam bodo pomagali pri izbiri.

Nesteroidna zdravila

Nesteroidna protivnetna zdravila (s kratico NSAID) so – kot pove že ime – odlična v boju proti vnetjem in vročini. Uporabljamo jih, kadar imamo vneto grlo, glavobole, bolečine v mišicah ali vročino. Mednje spadajo aspirin, ibuprofen, naproksen in še nekateri. Čeprav so mnoga takšna zdravila v prosti prodaji, pa se morate o njihovi uporabi posvetovati z zdravnikom, če že jemljete podobna zdravila za redčenje krvi. Pri 10 do 20 odstotkih astmatičnih bolnikov so tovrstna zdravila tudi sprožilci astmatičnih napadov.

Paracetamol

Ta v zdravilih (lekadol, daleron) deluje antipiretično (proti vročini) in analgetično, kar pomeni, da blaži vročino in bolečine, a ne deluje protivnetno! Če vas pri prehladu pretežno mučijo zgolj povišana temperatura in blažje bolečine, so zdravila s paracetamolom rešitev za vas. Prav tako v običajnih odmerkih ne draži želodčne sluznice in ne deluje na strjevanje krvi, kar je značilnost nesteroidnih protivnetnih učinkovin.

Dekongestivi

Pomagajo, kadar imate zamešen nos, na lekarniških policah pa jih najdemo predvsem v obliki razpršil za nos. Delujejo na žile v nosni sluznici, s čimer zmanjšajo nabreklost nosne sluznice in tako omogočijo prehodnost nosu.

Razpršila za nos 

Previdno pri uporabi, saj se lahko po daljšem obdobju sluznica na dekongestiv nekoliko navadi in po prenehanju jemanja zdravila je lahko za nekaj dni stanje nosu še slabše kot pred začetkom jemanja.

Antihistaminiki

Priskočijo na pomoč pri simptomih, povezanih z alergijami (kihanje, izcedek iz nosu, dražeče oči in srbečica), niso pa najboljša zdravila pri prehladu, ker nas v večini samo uspavajo.

Paracetamol

Spada med neopioidne analgetike, saj ne izkazuje učinkov na osrednji živčni sistem; torej ne izzove evforije. Ne povzroča odvisnosti, fiziološke tolerance ali težav pri odtegnitvi.

Zaviralci kašlja

Najbolje jih poznamo v obliki sirupov proti kašlju, ki večinoma vsebujejo bodisi dekstrometorfan ali kodein (oziroma metilmorfin). Slednji spada med opijate, zato se ga uporablja pri močnejših oblikah kašlja in se ga dobi zgolj na recept.