Zdravje

Hemoroidi niso redkost! Kako jih preprečiti in kako lajšati?

Tea Dečman
17. 11. 2018, 10.00
Deli članek:

Smo pretežno sedeča bitja, zato so hemoroidi vse pogostejša nadloga. Če se tudi vi srečujete z njimi, ne skrivajte težave.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Hemoroidi so normalna anatomska struktura v kanalu zadnjika nad in pod zobato črto. Gre za posebne vrste krvnih žil, sestavljenih tako iz ven kot manjših arterij. Ločimo notranje in zunanje hemoroide. Hemoroidi lahko povzročajo tudi neprijetne simptome. Ker se te težave pojavljajo najpogosteje kot občasne epizode, jih imenujemo akutni hemoroidalni sindrom. Vsaj eden od dveh odraslih v svojem življenju doživi akutni hemoroidalni sindrom, kar pomeni, da je bolezen zelo pogosta in se je ne bi smeli sramovati.

Zlata žila

Hemoroidi (nekateri jih imenujejo tudi zlata žila) so torej normalna anatomska struktura v človeškem telesu. Gre za žilne blazinice, ki v normalnem stanju pomagajo pri izločanju blata. Hemoroide imamo vsi, vendar vsem ne povzročajo težav. Povečani hemoroidi so dokaj pogosta težava. Pri njihovem zdravljenju se je treba zavedati, da jih ni mogoče popolnoma odstraniti. Z različnimi metodami zdravljenja pa jih lahko manjšamo in tako preprečujemo, da bi povzročali težave. Zelo pametno je torej, kolikor se da, prej poskrbeti za to, da težav sploh ne bi bilo.

##IMAGE-795256##

Kako se izogniti hemoroidalni bolezni?

Poskrbite, da spijete dovolj tekočine, če ste nagnjeni k zaprtju, pa pijte donat. Prehrana naj bo uravnotežena in bogata z vlakninami. Redno se gibajte, vendar ne kolesarite in jahajte, kadar imate težave. Prav tako ne dvigujte težkih bremen. Izogibajte se pikantnim jedem in večjim količinam alkohola. Ne zadržujte se predolgo na vročih mestih, pa tudi tesna, nezračna oblačila raje nadomestite z bolj ohlapnimi. Redno skrbite za osebno higieno. Če opazite težave, pa nikar ne odlašajte z obiskom osebnega zdravnika.

Vzroki 

Dejavniki, ki pogosto sprožijo hemoroide, so: gastrointestinalne težave, sedeč način življenja, družinska anamneza, težko fizično delo, starost, nosečnost.

Kako jih preprečimo?

Poslužimo se zdravega življenjskega sloga z uravnoteženo prehrano, redno hidracijo in vadbo, izogibajmo se alkoholu ter skrbimo za osebno higieno.