Zdravje

S kakijem si izboljšajte prebavo pa tudi kožo

Zoran Franc
11. 11. 2018, 10.54
Deli članek:

Kaki ima poleg izjemno dobrega okusa, ki se poda k številnim sladicam, veliko zdravju koristnih sestavin, ki jih lahko uporabimo tudi v lepotne namene. Preverite!

Dreamstime
Z uživanjem kakija boste spodbudili imunski sistem, znižali telesno temperaturo, odpravili kolcanje, prebudili tek …

Kaki je poln antioksidantov, ki nas ščitijo pred vplivom prostih radikalov, infekcijami in različnimi boleznimi. Olupek vsebuje fitokemikalije, ki koži pomagajo v boju proti staranju. Zeaksin v kakiju je koristen za starostnike, ki imajo težavo z degeneracijo rumene pege. To pa še ni vse.

Ureja prebavo

Kaki vsebuje veliko vlaknin, zato uživanje zrelih sadežev spodbuja prebavo in pomaga pri težavah z zaprtjem in hemoroidi. Kuhani sadeži pa zapirajo in pomagajo pri driski.

Spodbuja izločanje vode

Uživanje kakija na naše telo deluje diuretično, zato boste šli po sladkanju z njim večkrat na stranišče in tako telo prečistili strupov. Hkrati pa vas bo kaki hitro nasitil in poskrbel za veliko mero energije, ki ne bo pošla niti ob večjih naporih.

Poskrbi za absorpcijo železa

Kaki vsebuje veliko vitamina C, ki je znan po tem, da našemu organizmu pomaga absorbirati železo.

Proti krčnim žilam

Sok iz nezrelih sadežev kakija pomaga lajšati težave s krčnimi žilami. S kosmom vate ga nanesite na obolele predele in nežno masirajte. To ponavljajte čim večkrat na dan.

Proti herpesu

Ker sok nezrelih sadežev kakija učinkuje kot adstringent (zožuje površinske krvne žilice), ga lahko uporabljate tudi proti nadležnemu herpesu. Z vatirano paličico nanesite nekaj kapljic soka na prizadeti predel in boleči in grdi mehurčki bodo kmalu izginili.

Dreamstime
Privoščite si luščilo iz kakija proti celulitu in se poslovite od pomarančaste kože.

Proti celulitu

Iz sadežev kakija si lahko pripravite učinkovito luščilo proti celulitu. Kakijevo meso zmešajte z zrnci grobo mlete kave in zmes nanesite na prizadete dele telesa. Nežno masirajte, da se čim bolj vtre v kožo, nato pa povijte s prozorno folijo in pustite delovati vsaj pol ure.

Maska za suho in občutljivo kožo

Zmešajte en kaki, žlico skute in žlico medu, da nastane enotna zmes. Nato mešanico nanesite na obraz, vrat in dekolte ter pustite učinkovati do 20 minut. Masko sperite s toplo vodo.