Zdravje

Domača zdravila zoper nadležne in boleče afte

Tea Dečman
11. 11. 2018, 12.00
Deli članek:

Z aftami se v mesecih, ko je naša odpornost veliko bolj na preizkušnji, srečuje marsikdo. Če ste ženska, ta podatek za vas drži še toliko bolj.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Vzrokov za nastanek aft je kar nekaj. Od mehanskih, kot so ureznine, ugrizi ter agresivna hrana in pijača, pa do psihičnih, hormonskih, genetskih in tudi zdravstvenih. Afte se lahko pojavijo, kadar smo pod stresom ali nam primanjkuje določenih hranil, če smo alergični ali občutljivi za določeno vrsto hrane, doživljamo hormonske spremembe ali imamo afte v družini, po nekaterih raziskavah pa je vzrok zanje tudi spol – ženske naj bi bile veliko bolj nagnjene k tej težavi. Afte se po navadi zdravijo od enega do dveh tednov, v pomoč pa so nam lahko nekateri lekarniški pripravki v obliki gelov in razkužil, a ti žal v ustih in na zobeh puščajo neprijeten občutek in okus. Če se želite z aftami spopasti po naravni poti, je tu nekaj nasvetov.

Grgrajte slano vodo

Če zmešate čajno žličko soli z dvema decilitroma mlačne vode, dobite solno raztopino, ki je odlična za izpiranje ust, kadar trpite za aftami, svetujejo zobozdravniki. Slana voda namreč celi in izsušuje razjede, zaradi česar se hitreje pozdravijo, hkrati pa začasno omrtviči bolečino. Edina neprijetna stvar je prvi stik aft s slano vodo, ki utegne precej zapeči. A sčasoma bolečino zamenja omrtvelost prizadetega predela.

Uporabite magnezijevo mleko

Magnezijevo mleko ali magnezijev hidroksid se pogosto uporablja v zdravstvene namene. Poznamo ga denimo kot zdravilo proti zgagi ali zaprtju. In če s svojo bazično naravo pomirja kislino v želodcu, lahko nevtralizira tudi kislino v ustih, ki preprečuje zdravljenje aft. Poleg tega magnezijev hidroksid vzpostavi nekakšen zaščitni film na aftah, kar jih dodatno varuje pred izpostavljenostjo kislinam. Afte z magnezijevim mlekom bodisi splakujete bodisi ga z vatirano palčko nanesete neposredno na afto. 

Soda bikarbona

Ker je soda baza, pomaga nevtralizirati kisline v ustih, ki dražijo afte, obenem pa jih čisti in pomirja. Mešanico za splakovanje pripravite enako kot solno raztopino.

Hrana

Ker je pojav aft močno povezan s šibkim imunskim sistemom, uživajte čim več sadja in zelene zelenjave, žitaric ter drugih naravnih virov vitaminov in mineralov.

Zobna pasta

Afte se lahko še poslabšajo zaradi nekaterih snovi, ki so prisotne v zobnih kremah in ustnih vodah. Natrijev lavrilsulfat, ki ga bolje poznamo pod kratico SLS, je penilno sredstvo, ki močno draži afte.