Zdravje

Prehlad bi moral miniti v tednu dni

T. D.
19. 10. 2018, 20.50
Deli članek:

Žgečkanje v grlu, zamašen nos, kašljanje, kihanje in povišana telesna temperatura so tisti znaki, pri katerih veste, da je z dihalnimi potmi nekaj narobe.

Dreamstime
prehlad, počitek

Prva dva dneva prehlada poteka faza inkubacije (čas od okužbe do pojava prvih prehladnih znakov). Simptomov, ki kažejo, da ste staknili prehlad, še ni. Prehladni virus mora premagati prvo telesno obrambno linijo – dlačice in sluz v nosu, nato napade celice in jih izkoristi za razmnoževanje. Takrat je najbolje, da počivate in popijete veliko tekočine. Če imate vročino, vzemite paracetamol.

Prvi znaki prehlada

Simptomi prehlada se pokažejo drugi dan od infekcije, vključujejo pa žgečkanje v grlu in nosu, včasih tudi skeleče, solzne oči. Imunski sistem namreč sprošča snovi, ki vas branijo pred virusi. Te snovi pa dražijo nos, povzročajo otekanje sluznice in napeljujejo h kihanju. Veliko prehladnih celic je že ubitih, zato nos izloča vodeno sluz, ki jih bo odplaknila iz telesa. Takšna bitka vas utrudi, razpoloženje pa je slabo. Ostanite doma, da z boleznijo ne okužite drugih. Toplo se oblecite, zrak v prostoru pa čim bolj navlažite. Če vas grlo zelo boli, vzemite kakšno pastilo ali ga popršite. Izogibajte se kajenju, vsaj v začetku prehlada. 

Dreamstime
Raziskovalci so ugotovili tudi, da ženske, čeprav so v povprečju manjše oz. lažje od moških, smrčijo prav tako glasno kot moški.

Prvi teden

Po petih dneh izloček iz nosa ni več voden, ampak postane gostejši in bolj rumenkast. Nos je zamašen, občutite bolečino v čelu in predelu za očmi. V dihalnih poteh se zdaj kopiči mešanica sluzi in belih krvnih celic, ki kaplja iz nosnega prehoda v grlo. S kašljanjem izločamo to sluz iz telesa. Še naprej pijte veliko tekočine. Če imate še vedno povišano telesno temperaturo, vzemite paracetamol. K boljšemu počutju pomagajo parne inhalacije, pri zamašenem nosu pa naravna pršila za tanjšanje nosne sluzi. Ponoči spite na višjem vzglavniku, kar vam bo olajšalo dihanje.

Navadni prehlad

Po tednu dni simptomi postanejo bolj blagi in v dveh tednih počasi izzvenijo. Večinoma lahko navadni prehlad pozdravimo sami, brez obiska pri zdravniku.