Svetli madeži se običajno pojavijo na obrazu, rokah in stopalih. Kljub stoletnim opisovanjem bolezni pravega vzroka še vedno ne poznamo, raziskovanja pa potekajo v smeri avtoimunskih bolezni; terapije se gibljejo od presajanja celic, dela kože, močnih protivnetnih zdravil do zdravil proti imunskemu dogajanju. Vzrok je sicer zmanjšana proizvodnja melanina, pigmenta, ki ga proizvajajo melanociti in ki koži daje bolj ali manj intenzivno barvo. Pri ljudeh z vitiligom so melanociti na neki način »zaspali« ali jih na določenih delih kože sploh ni več. Zato postane koža na teh mestih svetlejša.

KDO LAHKO ZBOLI?

Pri nekaterih ljudeh obstaja večja verjetnost, da bodo zboleli za vitiligom. Bolezen prizadene tako moške kot ženske, vendar se najpogosteje pojavlja pri mladih ljudeh do dvajsetega leta starosti. V 30 do 40 odstotkih primerov prizadene ljudi, pri katerih se je vitiligo v družini že pojavil, vendar dejstvo, da te bolezni ni imel še nobeden od sorodnikov, še ne zagotavlja, da se pri nekom ne more pojaviti. Vitiligo ni nalezljiv, hkrati pa na pojav bolezni ne moremo vplivati z načinom prehrane. Posebni režimi prehranjevanja torej ne pomagajo pri reševanju te zdravstvene in estetske težave, izpostavljanje soncu pa je lahko zelo škodljivo.

Winnie Harlow
dreamstime
Winnie Harlow, manekenka z vitiligom, kljub kožni bolezni obvladuje svet mode.

KJE JE BARVA?

Bolezen je pogostejša pri ljudeh s temnejšo poltjo. Lahko prizadene simetrično roke ali noge ali samo enega od udov. Včasih zajame tudi dlačice na področju madežev, tako da postanejo bele. Če se bolezen pojavi na lasišču, bodo postali lasje na tistem delu beli. Zaradi izpostavljanja sončnim žarkom, četudi to ni vzrok bolezni, bodo postali svetli madeži še vidnejši, saj bo koža okoli njih potemnela.