Nešplje

Nekoč priljubljene, danes pozabljene

Z.F.
14. 10. 2018, 18.00
Deli članek:

Danes bomo le s težavo na vrtovih in v sadovnjakih našli lepa in košata drevesa, katerih sadeži so zares okusni šele po prvi zmrzali. Nešplje bomo morda našli le še v zares starih sadovnjakih, čeprav jih odlikuje izjemno zdravilno delovanje.

Dreamstime
Jesensko-zimski sadež, poln vitamina C, ob katerem so odraščale naše babice.

Nešplje so v Evropo prinesli v pozni antiki iz jugozahodne Azije. Spomladi prepoznamo drevesa po čudovitih belih cvetovih, ki medeno dišijo, jeseni pa po pisanih listih in sadežih, ki po obliki spominjajo na velike vrtnične popke. Rjavi sadeži so zares zreli šele po prvi zmrzali, po okusu pa spominjajo na mešanico hruške in jabolka.  

Bogastvo pektina in taninov

Sadeži so zdravilni tako zreli kot nezreli, vključno s semeni. Nezreli sadeži imajo trpek in nekoliko grenak okus ter se bodo marsikomu zamerili, dozoreli sadeži, ki so prestali prvo zmrzal, pa marsikomu ogrejejo brbončice. Nešplje so polne čreslovin, pektina, tanina, rudnin, vitamina C in tudi kislin, kot so jabolčna, citronska in vinska. Tanini v nešpljah so odlični pri zdravljenju težav z drisko, prav tako pomagajo pri neurejeni prebavi.

Preprečujejo skorbut in krvavitve

Nešplje so bogat vir vitamina C, zato so odlične pri zdravljenju skorbuta. Nešplje spodbujajo tudi delovanje trebušne slinavke in želodčnih žlez ter so primerne za zdravljenje tovrstnih motenj, ki se pojavljajo pogosto pri starejših. Nezrele nešplje so primerne za zaustavljanje krvavitev, saj krčijo sluznico. Odlične so tudi za izpiranje ran in udarnin. Če jih pripravite v obliki čaja, so odlične pri zdravljenju krvavitev dlesni, zob in tudi aft. Čaj pospešuje izločanje vode iz telesa in ugodno vpliva na delovanje črevesja.

Marmelada iz nešpelj z belo čokolado

Za marmelado potrebujete en kilogram nešpelj, pet jabolk, pol litra vode, 30 dekagramov sladkorja, 10 dekagramov bele čokolade in limonin sok.

Priprava: nešplje pri vrhu zarežemo in iztisnemo meso skupaj s koščicami. V kozico, v katero smo nalili vodo, stresemo zmečkane nešplje in kuhamo do vretja. Ko zavre, kuhamo še nekaj minut, nato precedimo. Pomagamo si s kuhalnico in iztiskamo meso. Meso ponovno damo v kozico in kuhamo. Dodamo na koščke narezana jabolka, še nekaj vode, sladkor in kuhamo še pol ure. Zmeljemo z mešalnikom, dodamo belo čokolado in limonin sok. Napolnimo v sterilizirane kozarčke, zapremo in počasi ohlajamo pod odejo.