Zdravila iz narave

Z njivsko preslico nad vnet mehur

Z.F.
5. 8. 2018, 13.00
Deli članek:

Njivska preslica je edina rastlina, ki je živela že pred 300 milijoni let. Današnja njivska preslica je pravzaprav potomec starodavnih rastlin, ki so zrasle tako visoko kot drevje in na številnih tedanjih njenih rastiščih, so nahajališča premoga.

Dreamstime
Uporabite njivsko preslico pri celjenju starih poškodb in gnojnih ranah.
KREPČILNA KOPEL
Sto gramov njivske preslice dodamo v tri litre hladne vode in namakamo čez noč. Tekočino naslednji dan precedimo in zavremo. Pustimo vreti 10 minut, nato mešanico prilijemo h kopeli. Kopamo se lahko 20 minut. 

Njivsko preslico so uporabljali že stari Grki, ki so z njo odpravljali težave z ledvicami, mehurjem, artritis, krvaveče razjede in tuberkulozo.

KJE JO NAJDEMO?

Njivska preslica raste predvsem na jasah, ob robovih polj, v živih mejah in na neobdelani zemlji. A nikar je ne zamenjujte z močvirsko ali vodno preslico, saj s to nima nič skupnega. Še več, močvirska preslica je zdravju celo nevarna.

KAJ NABIRAMO?

Uporabna so predvsem mlada zelena jalova stebelca, ki rastejo poleti. Stebla z rjavimi lisami zavržemo. Uporabljamo lahko tako sveža kot tudi posušena stebla, ki jih nabiramo vse od junija dalje. Najbolje je, če jo nabiramo v začetku avgusta, saj ima takrat v sebi največ silicijevih spojin, ki so izjemno pomembne za naše zdravje.

UPORABA

Njivska preslica je v zdravilstvu zelo cenjena, a smo na njeno uporabo nekoliko pozabili. Uspešna je pri zaustavljanju krvavenja in hujših obolenjih ledvic ter mehurja, pri celjenju starih poškodb in gnojnih ranah, učinkovita pa je tudi pri pljučnih boleznih. Priporočajo jo za odpravljanje celulita in zdravljenje mišičnih krčev ali pri tresavici, ki nastane zaradi pomanjkanja kalcija.

Dreamstime
Posušena njivska preslica je polna silicija in je odlična za pomlajevanje.

SKUHAJMO ČAJ

Čaj, ki ga pripravimo iz žličke posušene njivske preslice, ki jo pet minut kuhamo v 2,5 decilitra vode in ga pijemo šele hladnega, pomaga pri različnih obolenjih pljuč, dihalnih organov in ledvic, pri slabokrvnosti, okužbah sečil, želodčnih boleznih ...

PRIPRAVIMO TONIK

Njivska preslica je polna silicija, ki pomlajuje tkivo in kožo, zato je odlična tudi za pripravo pomlajevalnega tonika, ki deluje proti gubam. Za pripravo potrebujemo žlico suhe njivske preslice, ki jo 10 minut kuhamo v 2,5 decilitra vode. Precedimo in uporabljamo jo pred nanosom nočne kreme.