MOČ NARAVE

Naredite mazila iz travniških zelišč

Zoran Franc
4. 8. 2018, 18.01
Deli članek:

Ko se sprehajate skozi gozd ali po travniku, ste pravzaprav sredi največje naravne lekarne. Povsod rastejo zdravilna zelišča z močnimi učinkovinami, ki so jih poznali in uporabljali že stoletja.

Dreamstime
Odpravite bolečine in bolezni na naraven način.

Najbolje je zelišča z zdravilnimi učinkovinami na kožo nanašati v obliki mazil, in sicer od trikrat do petkrat na dan. Če smo dosledni, nam bodo olajšale mnogo težav z zdravjem. Pripravite jih tudi vi!

Dreamstime
Mazilo iz češnjevega lubja pomaga pri regeneraciji kože.

Dreamstime
Mazilo iz češnjevega lubja pomaga pri regeneraciji kože.

Dreamstime
Mazilo iz topolovih popkov pomaga pri hemoroidih in oteklinah.***

Proti revmi

Mazilo iz navadne zvezdice

Navadna zvezdnica (lat. Stellaria media) vsebuje veliko klorofila, saponinov, vitamina C, sluzi, kumarina in cinka. Zato je naravno protivnetno zdravilo pri bolečinah v sklepih zaradi revme ali protina. Učinkuje tudi pomirjevalno na kožo, lajša srbečico pri luskavici, nevrodermitisu in ekcemu.

Recept: Eno pest zvezdice pretlačite in skupaj z 250 g olivnega olja zavrite. Temperaturo znižajte in pustite vreti 30 minut. Ugasnite ogenj in pustite stati še eno uro. Olje precedite, dodajte mu 20 g voska in segrejte, da se vosek stopi. Mazilo nalijte v kozarčke. Uporabno šest mesecev.

Proti bolečinam

Mazilo iz češnjevega lubja

Temperatura pade zaradi grenčin, amigdalina, alantoina in salicilne kisline. Mazilo spodbuja regeneracijo kože, jo pomirja in je nepogrešljivo pri zdravljenju opeklin.

Recept: Iz debla mlade češnje z ostrim nožem odrežite približno 50 cm lubja in ga razrežite na majhne koščke. Pol žlice češnjeve smole (kupite jo v lekarni) zmeljite v prah. Z lubjem, ščepcem soli in 100 ml vode nalijte v kozarec z navojem in pustite stati čez noč. Naslednji dan zavrite skupaj z 200 ml osatovega olja, znižajte temperaturo in kuhljajte eno uro. Olje precedite, dodajte mu 20 g voska in segrejte, da se vosek stopi. Nalijte v kozarce. Uporabno do tri mesece.

Morda mazila ne bodo pomagala tako hitro, kot pomagajo tista, ki ste jih kupili v lekarni, a bodo imela dolgoročnejši učinek.

Naravni antibiotik

Mazilo iz črnega topola

Že več kot 2000 let velja črni topol (lat. Populus nigra) zaradi salicilne kisline, eteričnih olj in grenčin za odlično pomagalo pri opeklinah, hemoroidih, oteklinah, kožnih razjedah. Pomirja, deluje antibiotično, protiglivično, blaži bolečine in vnetja.

Recept: Jedilno žlico topolovih popkov ukašite z jedilno žlico vode in 150 ml olivnega olja. Nadaljnja priprava je enaka kot pri mazilu iz vijolic, le da na koncu dodate samo 10 g voska. Mazilo je uporabno leto dni.