Bakterijska okužba

FOTO: Ker ga je polizal pes, so mu morali amputirati roke in noge

S.R.
1. 8. 2018, 08.52
Posodobljeno: 1. 8. 2018, 08.55
Deli članek:

Zaradi stika s slino svojega hišnega ljubljenčka je staknil okužbo, zaradi katere je ostal brez vseh štirih udov.

Twitter
Greg Manteufel

Capnocytophaga Canimorsus je običajna bakterija, ki se prisotna v slini 60 odstotkov psov in 17 odstotkov mačk.

Greg Manteufel iz ameriške zvezne države Wisconsin se je meneč, da gre za običajno gripo, prejšnji mesec zglasil v bolnišnici. Šokiran je obnemel, ko so mu zdravniki pojasnili, da njegovo telo razjeda bakterija Capnocytophaga canimorsus, ki se skriva v slini psov in mačk. V izjemno redkih primerih lahko preko ugrizov, lizanja in drugih bližnjih stikov vstopi tudi v človekov krvni obtok.

Zdravniki so 48-letnemu Manteufelu po zgolj enem tednu sporočili, da mu morajo amputirati noge, saj se mu je zaradi bolezni izdatno znižal krvni talk, posledično pa se mu je drastično poslabšala prekrvavitev v njegovih udih, sledila je sepsa. Zdravniki so mu morali na koncu amputirati še polovici obeh podlahti. »Včasih se prekrvavitev upočasni do te mere, da roke in noge preprosto odmrejo,« je pojasnil specialist za nalezljive bolezni Silvia Munoz-Price.

GoFundMe
Greg Manteufel

»Udarilo ga je z vso silo. Podplutbe je imel po vsem telesu. Videti je bil kot nekdo, ki so ga pretepli s kijem za baseball,« je za Fox 6 Now povedala njegova soproga Dawn, ki še zdaj ne more dojeti, kaj se je pravzaprav zgodilo. »Celo življenje je bil v stiku s psi … zdaj pa se je zgodilo to. Zdravnikom je dejal le: "storite, kar morate, da me ohranite pri življenju",« je še opisala.

Zdravniki domnevajo, da se je z bakterijo okužil preko svoje psičke Ellie. »Več kot 99 odstotkov ljudi, ki imajo doma psa, se s to težavo nikoli ne bo srečalo. Gre za popolno naključje,« je pojasnil Munoz-Price. Po navedbah Ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni so okužbi s to bakterijo bolj izpostavljeni ljudje z oslabljenimi imunskim sistemom.