Porušeni elektroliti

Ste omotični in težko vstanete?

Z.F.
5. 8. 2018, 11.00
Deli članek:

Če vam je kar naprej vroče, ste omotični in zjutraj komaj vstanete, se je v vašem organizmu morda porušilo razmerje elektrolitov. Zaradi tega vam ni treba obiskati zdravnika, težavo lahko rešite sami.

Dreamstime
Pomanjkanje elektrolitov, ki jih izgubljamo med potenjem, ima na počutje lahko močan vpliv.

Bolj ko narašča zunanja temperatura, hujše so težave, ki pa jih na srečo lahko odpravite z izbrano hrano in veliko tekočine.

Kaj so elektroliti?

Elektroliti, h katerim prištevamo natrij, kalij, magnezij in klor, so kemične snovi, ki ob raztopitvi v vodi razpadejo v električno nabite delce, ti pa so v telesu v različnih koncentracijah tako v krvi kot v celicah. Vloga elektrolitov je zelo pomembna. Magnezij je nujno potreben za delo nekaterih encimov, natrij vpliva na količino vode v zunajcelični, kalij pa v znotrajcelični tekočini. S potenjem izgubimo največ natrija in kalija, zato je naš pot slan. Ugotovili so, da bolj ko smo telesno pripravljeni, manj elektrolitov imamo v telesu in manj jih izgubljamo s telesno vadbo ali zaradi visokih temperatur.

Ženske in kalij

Dreamstime
Nadomestite manjkajoče elektrolite z izbrano hrano. Posezite po špinači, bananah in avokadu.

Kar polovica žensk ima premalo kalija, saj ga veliko izgubijo ob hormonskih nihanjih, kakršna povzroča estrogen. Morda primanjkljaj tega pomembnega minerala ni tolikšen, da bi ga lahko razbrali na izvidih, vendar pa neravnovesje občutimo zelo hitro, še posebej poleti, zaradi visokih temperatur ali pa diete z veliko soli.

Kako uravnovesiti elektrolite?

Z zdravnikom oziroma farmacevtom se posvetujte o jemanju dodatkov magnezija in kalija, ki sta med elektroliti zmagoslavni par. Magnezij namreč iz celic odplakne vodo in ustvari dovolj prostora za kalij. Veliko kalija in magnezija najdete v špinači, avokadu, krompirju in bananah.

Kokosova voda

V enem kozarcu osvežilne pijače je 600 miligramov kalija, ne manjka pa niti kalcija, magnezija in naravnega sladkorja. Kokosova voda je eden najboljših naravnih virov mineralov in idealna pijača v vročih mesecih ali ob hujših telesnih naporih.