Orjaški dežen

FOTO: Najstnik v bližnjem srečanju z »rastlino iz pekla« utrpel hude opekline

S.R.
16. 7. 2018, 11.10
Posodobljeno: 16. 7. 2018, 12.00
Deli članek:

Alex se bo moral zaradi rokovanja z orjaškim deženom, ki je prisoten tudi v Sloveniji, kar šest mesecev skrivati pred soncem.

Gofundme
Alex je v stiku z orjaškim deženom utrpel hude opekline.

17-letni Alex Childress iz Fredericksburga v ameriški zvezni državi Virginia je med urejanjem okolice posekal večjo rastlino in pri tem utrpel tako hude opekline, da lahko po napovedih zdravnikov njegovo okrevanje traja tudi do dve leti. Meneč, da gre za običajen plevel, ni preveč pazil, rastlina pa ga je oplazila po obrazu in rokah. Na njegovo nesrečo je imel dejansko opravka z zelo nevarno invazivno rastlino orjaški dežen, ki jo včasih imenujejo tudi »rastlina iz pekla.« Sok te strupene kobulnice, kadar pride v stik s kožo, koži dejansko preprečuje ustrezno zaščito pred sončno svetlobo, zaradi česar lahko že po 15. minutah pride do hudih opeklin, v stiku z očmi pa lahko povzroči tudi trajno slepoto.

Gofundme
Alex je v stiku z orjaškim deženom utrpel hude opekline.

Alex je bolečine na koži sprva pripisal sončnim opeklinam, a sta njegova starša sumila, da je v ozadju kaj hujšega, zato sta ga peljala v bolnišnico. Alex je zaradi izpostavljenosti temu rastlinskemu soku na obrazu in rokah utrpel opekline druge in tretje stopnje, po navedbah njegovega očeta Justina pa je bil levi del njegovega obraza videti, kot da se mu je povsem odluščila povrhnjica. Opekline so bile tako hude, da je moral dva dneva preživeti na enoti za intenzivno nego, celotno okrevanje pa bo dolgotrajno.

Profimedia
Orjaški dežen.

Orjaški dežen, ki izvira s Kavkaza in srednje Azije, je močno razširjen tudi v Evropi, kamor so ga v 19. stoletju prinesli kot okrasno trajnico. V višino lahko zraste od dva do štiri metre ter je izjemno strupen. Po podatkih Wikipedie so v Sloveniji do zdaj zabeležili le nekaj rastišč te strupene rastline v naravi, pri čemer je najbolj znano rastišče v bližini ljubljanskega botaničnega vrta, prisoten pa naj bi bil tudi v okolici Maribora, Kočevja, Bleda in naselja Gorenje Blato.

Gofundme
Alex je v stiku z orjaškim deženom utrpel hude opekline.

Gofundme
Alex je v stiku z orjaškim deženom utrpel hude opekline.