Ne skoparite

Recite da maščobam in si jih privoščite v pestri prehrani

Z.F./Novice Svet24
15. 7. 2018, 09.00
Deli članek:

Dolgo časa je veljalo prepričanje, da so maščobe nezdrave in slabe za nas, v zadnjem času pa se smernice spreminjajo. Dejstvo je, da naše telo maščobe potrebuje, odvisno pa je seveda, ali so te nasičene ali nenasičene.

Profimedia
Suho sadje in oreščki so bogati z biotinom, žveplom in železom ter spodbujajo rast las.

Tako imenovane zdrave maščobe vam med drugim pomagajo absorbirati vitamine, vas nasitijo (kar pomeni, da posledično manj pojeste) in so hkrati zelo okusne. Katera so torej živila, ki jih vsebujejo?

SIR

Sir je dolgo veljal za nekakšnega zlobneža, ki maši arterije, danes pa velja drugačno prepri­čanje, saj naj bi kakovostni siri nižali tveganje za holesterol in srčne bolezni. Starani siri, na primer parmezan, so tudi odličen vir probio­tikov. Eden najboljših načinov uživanja sira je, da ga naribate na solato. Izboljšal bo okus, ma­ščobe v njem pa bodo pomagale pri absorpciji hranilnih snovi v zelenjavi.

JAJCA

Jajca so dolgo veljala za živilo, ki ga je zaradi holeste­rola treba uživati v omejenih količinah, najnovejše smernice pa se s temi trditvami ne strinja­jo. Jajca naj bi bila zlasti priporočljiva za zajtrk, saj nas nasitijo za dlje časa in tako do­poldne v službi ne posegamo po nezdravih prigrizkih. Še namig: kupujte jajca kokoši iz proste reje, saj je ta veliko bolj humana od baterij­ske reje.

OLIVE

Olivno olje je dragocen vir zdravja, a tudi oliv ne gre zanemarjati. Olive ščitijo srce, hkrati pa vsebujejo antioksidante, železo, vlaknine in baker. Zato jih nikar ne zanemarjajte in jih uživajte v različ­nih oblikah, barvah in velikostih ter naredite nekaj dobrega zase.

Dreamstime
Zeleni sadež se ponaša tudi z vsebnostjo beljakovin, folne kisline in oleinske kisline.

OLIVNO OLJE

Olivno olje je »sveti gral« maščob. Številne raziskave so potrdile, da pomaga pri zniževanju tveganja za srč­ne bolezni, nekatere vrste raka in sladkorno bolezen, pred kratkim pa so španski raziskovalci ob­javili tudi podatek, da upo­časnjuje proces staranja. Olivno olje naj bo hladno stiskano in deviško, vendar z njim vseeno ne pretiravaj­te, saj vsebuje kar precej kalorij.

TEMNA ČOKOLADA

Čokolada že nekaj časa ne velja več za tako nezdravo živilo, saj so danes znani pozitivni učinki te­mne čokolade (tudi ta, da vsebuje zdrave maščobe in je dobra za naše srce). Študija, ki so jo objavili v Ar­chives of Internal Medicine, je celo pokazala, da imajo ljudje, ki temno čokolado uživajo petkrat tedensko, nižji indeks telesne mase in tehtajo manj kot tisti, ki čokolade sploh ne uživajo.

SEMENA

Sončnična, lanena, bučna semena ali semena čije so odličen vir maščobnih kislin omega 3, ki pozitivno vpli­vajo na zdravje, po­leg tega pa vsebujejo tudi proteine, vlaknine, vitamine in minerale. Ker so drobna, jih lahko brez pretiranega truda dodate na svoj jedilnik – preprosto jih potresite po solati ali dodajte v jogurt. Mimogrede: če imate teža­ve s sladkorjem v krvi, stro­kovnjaki priporočajo bučna semena.

Časopis Svet24
Če se že morate pregrešiti, se pregrešite z zdravimi pregrehami. Temna čokolada je bogata z antioksidanti. Pomaga v boju z raznimi boleznimi in z izgubljanjem telesne teže.

AVOKADO

Avokado deluje pro­tivnetno in zmanjšuje tveganje za srčne bo­lezni, hkrati pa znižu­je raven holesterola in pomaga pri absorpci­ji vitaminov A, D, E in K. Privoščite si ga kar surovega ali v obliki slastne omake gvaka­mole.

KOKOSOVO OLJE

Kokosovo olje je trenutno ena najbolj priljubljenih maščob, predvsem zaradi pozitivnih učinkov na zdravje. Vsebuje srednjeverižne maščobne kisline, ki se presnavljajo drugače, in sicer gredo iz jeter naravnost v prebavni trakt, kjer se lahko porabijo kot hiter vir energije. Poleg tega je ta maščoba zelo stabilna, zato je zelo primerna tudi za kuhanje pri visokih temperaturah.

OREŠČKI

Oreščki so idealna malica oziroma prigrizek, saj ne potrebujete časa za pripravo in v vaši torbici ne zavzamejo veliko prostora. Raziskava, ki so jo lani objavili v British Journal of Nutrition, je do­kazala, da dnevni odmerek oreščkov zmanjša tveganje za sladkor­no bolezen in srčno kap za polovico, za srčne bolezni pa za 30 odstotkov. Pri tem velja opozoriti, da oreščki, ki so praženi, sladkani ali imajo kakršnekoli dodatke, ne spadajo v kategorijo zdravih oreščkov.