Kruha in iger

"Smo najbolj revni v EU!" je spomnil politike, ki se kitijo z uspehi nogometašev

T.L.
16. 7. 2018, 11.10
Posodobljeno: 16. 7. 2018, 12.23
Deli članek:

Brez dlake na jeziku je ob včerajšnjem slavju Hrvaške ob doseženem drugem mestu na svetovnem prvenstvu strokovni komentator hrvaške televizije poslal jasno sporočilo politiki: "Zahvaljujoč politikom smo najbolj revna država v EU".

Profimedia
In zmagovalka letošnjega svetovnega prvenstva je ...

Politiki so se vedno z navdušenjem "lepili" na uspehe športnikov, o tem ni dvoma in to se dogaja po širnem svetu. Je pa vprašanje iskanja samopromocije in zakrivanja neuspehov na gospodarsko-političnem področju s "kitenjem" z uspehi športnikov te dni še kako aktualno na sosednji Hrvaški. Zakaj? Zaradi neugodnih gospodarskih razmer in kazalcev, ki državi v sklopu EU še zdaleč ne kažejo dobro, neperspektivnosti in visokega odstotka izseljevanja prebivalstva, o katerem redno poročajo hrvaški mediji, in  na drugi strani – zelo aktivnimi predstavniki hrvaške politike, ki navdušeno poskakujejo in se veselijo zmagoslavja "vatrenih", kot da na tem svetu ne bi imeli nobene druge skrbi.

Tako je brez dlake na jeziku po včerajšnjem porazu hrvaške reprezentance pozornosti željnim politikom povedal, kar jim gre, strokovni komentator HTV Joško Jeličić. Po čustvenem nagovoru nogometašem, ob katerem so ga skoraj premagale solze, je imel – tudi v trenutku veselja nad uspehom hrvaške izbrane vrste  zelo jasno sporočilo politikom, ki se zdaj "grebejo" za pozornost, ki je sicer namenjena in si jo zaslužijo izključno hrvaški nogometaši in strokovni štab.

"Tistim, ki bodo vstopali na njihov vlak, da bi promovirali sebe, in to so politiki, bi sporočil, da si tega ne zaslužijo. Ker zahvaljujoč njim smo najbolj revna država v EU," je bil jasen Jeličić v studijski oddaji po koncu prenosa svetovnega nogometnega prvenstva.

"Kolinda bi kmalu poljube delila še pobiralcem žog"

Na Hrvaškem ob tem veliko ljudi pokaže na predsednic države. Tudi Jeličića njena predstave ob zelenici, v slačilnicah in včeraj še na zelenici ob podelitvi medalj in pokala, ko je s poljubi zasula vse naokoli, vključno s pokalom zmagovalcev, pospremil z besedami: "Škoda, ker je padal dež, drugače bi poljube dobili tudi pobiralci žog.

Profimedia
Poljubom hrvaške predsednice se ni izognil niti pokal.

Sanader do domačega sodišča ne zmore, do Rusija pa, in to ne le enkrat 

Kot velja za vse sodobne države že od časov Rimljanov naprej, tako velja zdaj tudi za Hrvaško: uspehi hrvaških nogometašev bodo pač le za krajši čas pozornost državljanov preusmerili stran od težav, s katerimi se soočajo sami vsakodnevno in s katerimi se sooča država. In to ne glede na to, kolikokrat se predsednica države objame, poljubi, fotografira ali skandira za hrvaško izbrano vrsto. In še eden od absurdov:  Ivo Sanader je zmogel naporne lete v Rusijo, medtem ko se na sodišču izgovarja na slabo počutje in utrujenost, ko mu želijo soditi zaradi korupcije ... 

Uspešna nogometna reprezentanca in neuspešna politična reprezentanca

To, da število politikov, ki potujejo na tekme na svetovnem prvenstvu v Rusiji, raste sorazmerno z uspehi hrvaške reprezentance, so hrvaški komentatorji opozarjali že pred velikim finalom. 

Božo Kovačević je pred dnevi v komentarju na portalu Telegram hr. zapisal, da želijo politiki s proslavo športnih uspehov prekriti, da sami niso uspešni v opravljanju dela, za katerega so jih izbrali državljani. "Za razliko od uspešne nogometne reprezentance, so oni neuspešna politična reprezentanca."

Facebook/Kolinda Grabar Kitarović
Po uvrstitvi Hrvaške v četrtfinale nogometašem ni pustila po tekmi zadihati in je privihrala v slačilnico.

V hrvaških medijih so ob zadnjih uspehih hrvaški predsednici pogosto očitali, da izkorišča uspehe nogometašev in preusmerja pozornost nase. Da je vsaka njena poteza - tudi nedaven nenapovedan vdor v hrvaško slačilnico, ko je po tekmi utrujene nogometaše presenetila tudi v spodnjicah - premišljena in pogosto tudi neprimerna za predsednico države (ob tem omenjajo njeno "paradiranje" v loži pred Dimitrijem Medvedjevim na tekmi proti Rusiji). Ne glede na očitke pa hrvaška predsednica plava na valovih priljubljenosti doma in po svetu. In varno je predvidevati, da bo tako vsaj še nekaj časa.

Tudi Kovačević vdor Kolinde Grabar-Kitarović v moško slačilnico razume kot del osebnega marketinga, s katerim je evforičnemu narodu pokazala, da se je uresničila njena obljuba, da bo Hrvaška med najboljšimi državami na svetu.

"Ni pomembno, da je v trenutku inavguracije, ko je izrekla obljubo, bilo razumno predpostavljati, da ima v mislih ekonomijo, življenjski standard in socialno varnost hrvaških državljanov. Ona je dočakala, da je Hrvaška med najboljšimi na svetu. In v tem jo evforični narod podpira," je med drugim še zapisal Kovačević.