Prebava

Vam nagaja žolčnik? Mastna hrana in zadržana jeza

R.T. / Revija Bodi zdrava
9. 6. 2018, 18.16
Deli članek:

Vam je po mastni in težki hrani pogosto slabo in imate težave z napihnjenostjo ter prebavo? Morda je za vaše težave kriv žolčnik, ki lahko izloča premalo žolča, ali pa se žolč predolgo zadržuje v žolčnem mehurju.

Profimedia
Zadrževanje jeze v žolčnem mehurju ustvarja zastoje pri praznjenju žolča.

Žolčnik je skupaj z jetri najbolj obremenjen z maščobami, saj je njegova naloga skladiščenje žolča, ki nastaja v jetrih in skrbi za raztapljanje maščob. Zato se težave z žolčem po navadi pokažejo po zaužitju večjih količin maščob. In to tudi, če uživamo le zdrave nenasičene maščobe, najbolj pa, če smo pretiravali z nezdravimi nasičenimi maščobami. Žolčnik je preobremenjen tudi, če imamo preveč holesterola, zaradi katerega se v žolčniku in žolčevodih lahko začnejo tvoriti holesterolni žolčni kamni.

Čustva

Naravni pomočniki žolčnika: janež, čemaž, črna kumina, kumina, česen, žajbelj, rman, hren, kardamom, kurkuma, majaron, meta, origano, muškatni orešček, rožmarin, koromač, koprc.

Pri težavah z žolčem pa ne smemo pozabiti tudi na vpliv čustev na zdravje. Če pretirana jeza poškoduje jetra, zadrževanje in neizražanje jeze v žolčnem mehurju ustvarjata zastoje pri praznjenju žolča, ki zato lahko kristalizira in tako nastanejo žolčni kamni. Zato ni čudno, da so žolčni kamni pogostejši pri ženskah, ki imajo več težav z izražanjem jeze in agresivnih čustev kot moški.

Pomoč iz narave

Za nemoteno delovanje žolčnika je torej nujno sprejeti in na socialno sprejemljiv način izraziti jezo. Svojemu kazalniku potlačene jeze pa lahko pomagate tudi z nekaterimi začimbami, ki blagodejno učinkujejo na delovanje žolčnika in pospešujejo izločanje žolča. Dodajajte jih jedem, predvsem mastnim, saj boste tako svojemu žolčniku olajšali delo. Pomagate pa mu lahko tudi z zeliščnimi čaji iz encijana, artičokinih listov ali kordabenedikte. Ker so zelo grenki, je najbolje, da pripravite hladni preliv in ga pustite čez noč stati. Lahko se odločite tudi za alkoholni izvleček ali zeliščni liker. Pazite, da s slednjim ne pretiravate, saj boste sicer z alkoholom preveč obremenili jetra, ki so tesno povezana z delovanjem žolčnika.

Brez žolčnika ni nikoli več enako

Če so vam že odstranili žolčnik, nikar ne verjemite ljudem, ki trdijo, da žolčnika v resnici ne potrebujemo in morate le malo bolj paziti na hrano. Tudi žolčnik ima v telesu določeno nalogo, zato življenje brez žolčnika ne more biti nikoli enako kot življenje z zdravim in delujočim žolčnikom. Res je, da žolč proizvajajo jetra in zato proizvodnja žolča morda ne bo motena, vendar pa žolčni mehur žolč shranjuje in ga pod tlakom razpršuje v natančno določeni fazi prebave. Če žolčnika ni, žolč kaplja iz žolčnih vodov kot voda iz ves čas odprte pipe. To pomeni, da se izliva v dvanajstnik tudi takrat, ko ga ne potrebujete, kadar pa v dvanajstnik pridejo maščobe, ki naj bi jih žolč pomagal razgrajevati, pa ga morda ni dovolj.

Ko torej nimate žolčnika, so zelo koristna vsa zelišča in začimbe, ki spodbujajo izločanje žolča.