Plodnost

Poskušate zanositi? Ne pozabite na cink

J.P.
3. 5. 2018, 15.58
Posodobljeno: 3. 5. 2018, 15.59
Deli članek:

Ženske, ki si želijo zanositi, bi morale preveriti svoje ravni cinka.

Profimedia
Pri nas zaradi neplodnosti vsako leto poišče pomoč okoli tisoč parov.

Pomanjkanje bi namreč lahko vplivalo na plodnost.

Posledice manka

Vse več parov se pri spočetju sooča s težavami. Vrsta raziskav je nakazala, da ne gre zanemarjati dodatkov, sploh cinka, ki zaradi vloge pri regulaciji reproduktivnega sistema velja za 'mineral plodnosti'.

Nedavna raziskava, pod katero so se podpisali strokovnjaki z Univerze v Pennsylvaniji, je pokazala, kako nizke ravni cinka vplivajo na pogosto spregledane začetne faze razvoja jajčeca, in razkrila, da se škodljivi učinki začnejo več mesecev prej, kot pa je veljalo do nedavnega.

Vedno več strokovnjakov se ukvarja z vplivom mikrohranil v jajčnikih, ki jih ta imajo na razvoj, sposobnost preživetja in kakovost jajčnih celic. Cink velja za eno od najpomembnejših mikrohranil in pripomore k uravnavanju hormonov, delitvi celic med razvojem jajčec in vzdrževanju zdravega okolja v jajčnikih.

Kot so ugotovili ameriški raziskovalci, nezadostne ravni cinka poslabšajo sposobnost delitve celic v jajčecu, kar je nujen korak pred uspešno oploditvijo. Napaka pa se je obdržala tudi po tem, ko se je prisotnost cinka povečala. Pomanjkanje cinka nadalje moti rast foliklov, kar ima za posledico manjša jajčeca in manj somatskih celic. Na splošno pa je raziskava pokazala, da nizke ravni cinka zavirajo sposobnost telesa, da proizvede jajčeca, ki bi lahko bila oplojena.