VSESTRANSKI

Dišeči in vedno zeleni vir zdravja in dobrega počutja

Revija Bodi Zdrava
2. 5. 2018, 09.07
Deli članek:

Rožmarin, ki spada v družino ustnatic, je trajnica, ki v hladnejših predelih cveti poleti, v toplejših pa vse leto. Cvetovi so lahko bele, rožnate, vijoličaste ali modre barve.

Profimedia
Posušeni listi imajo značilen aromatičen vonj in rahlo grenak okus.

Rožmarin je vir železa in vlaknin, vsebuje tudi antioksidante. V ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo za lajšanje marsikatere tegobe. Med drugim za hitrejše celjenje ran, krepitev žil in izboljšanje venskega obtoka, za izboljšanje spomina in miselne zbranosti, pri slabi prebavi, želodčnih krčih, napihnjenosti in zaprtju, ob bolečinah v mišicah, pri išiasu, za revmatične bolečine in vnetja.

Rožmarin se uporablja za čaje, tinkture, kot izvleček in kot eterično olje.

Uporaba 
Deli rožmarina, ki so uporabni v zdravilne namene, so cvetovi in listi. Cvetove nabiramo, ko so v polnem razcvetu, nato jih posušimo. Vedno zelene liste lahko nabiramo kadarkoli, vse leto. Če jih ne uporabljamo svežih, jih posmukamo z vejic in hitro posušimo. Hranimo jih v dobro zaprtih posodah.