Recepti

Sijoče v tople dni - božanska nega od glave do pet

Arhiv revije Bodi zdrava
29. 4. 2018, 10.00
Posodobljeno: 29. 4. 2018, 14.13
Deli članek:

V dneh, ki so pred nami, si le vzemite kak trenutek več zase ter se razvajajte in negujte. Preden se pomlad prevesi v poletje, nahranite svojo kožo, in to od glave do pet. Pri tem vam ni treba poseči po kemiji – sestavine za blagodejno nego se skrivajo v vaši shrambi.

Profimedia
Tanke kumaričine rezine lahko položite na oči in obraz, ali pa kumarični sok vmešate v jogurt ali kislo smetano. Osvežitev je zagotovljena.

Pripravite si lahko masko, ki bo osvežila kožo obraza, ali se potopite v čudovito kopel. Pripravili smo tudi koristne napotke za uporabo naravnih sredstev, ki bodo pobelila vaš nasmeh.

ZA GLADKO POLT

Marelice so polne pomembnih mineralov, kot so kalcij, fosfor in železo, tudi vitamina C in karotena jim ne manjka. Za masko potrebujete dve zreli marelici in žlico medu. Marelici olupite, izkoščičite in meso zmečkajte z vilicami. Dodajte med in zmešajte v gladko kašo. Nanesite na obraz in pustite delovati približno 20 minut. Masko nato sperite z mlačno vodo.

ROBIDOVA KOPEL

Za kopel potrebujete dve pesti robidovih listov, pol litra vode in tri žlice medu. Najprej pripravite prevretek: liste prelijte z vodo, zavrite in pustite vreti na majhnem ognju 20 minut. Odcedite, dodajte med in mešanico natočite v vodo za kopel. Nato se le še sprostite in uživajte.

JAGODNA MASKA S KISOM

Dvojec jagoda-kis je prav osvežujoč, kis pa podkrepi očiščevalno delovanje jagod. Mešanice sicer ne nanašajte okoli oči, saj lahko zapeče, če vam steče v oko. Potrebujete tri jagode in dve žlici jabolčnega kisa. Jagode zmečkajte z vilicami, dodajte kis in pustite, da mešanica počiva vsaj pol ure. Gosto tekočino nanesite na obraz, pustite delovati 30 minut in sperite z vodo.

ZA BELE ZOBE

Plodovi jagod blago belijo kožo in zobe. Eno jagodo prepolovite, primite za pecelj in s ploskvijo podrgnite po zobeh. Jagodni sok lahko nanesete tudi na nečisto kožo, saj odpravlja ogrce.

OSVEŽITEV

Za masko z alojo pa potrebujete pol kumare, tri žlice kisle smetane ali jogurta in dve žlici alojinega gela. Polovico kumare naribajte ali sesekljajte v mešalniku, pretisnite skozi sito in sok s kislo smetano ali jogurtom zamešajte v gladko maso. Za še večji vlažilni učinek lahko po želji dodate dve žlici alojinega gela.

MASKA Z MEDOM IN MALINAMI

Maline niso le slastne, ampak tudi razvajajo kožo z vitamini in minerali. Utrujena, osušena ali od sonca prizadeta koža bo po takšni kuri kar zasijala. Potrebujete deset malin, žlico medu in dve žlici stepene smetane. Maline z vilicami zmečkajte, primešajte med in maso nanesite na obraz. Po desetih minutah sperite z mlačno vodo. Maska bo še bolj hranilna, če ji dodate dve žlici stepene smetane.

MASKA ZA HRAPAVE KOMOLCE

V skodelici zmešajte obilno žlico medu, dve žlički limoninega soka in dve žlički mandljevega olja. Če želite gostejšo zmes, dodajte žličko sladkorja. Zdaj medeno masko nanesite na komolce, jo nežno vtrite in pustite delovati nekaj minut. Na koncu kožo očistite s toplo vodo in jo namažite s kremo, obogateno z ureo.