Morska dieta

Stopite 4 kilograme v zgolj enem tednu

Revija Maja
2. 5. 2018, 17.30
Deli članek:

Zdrave maščobe v pravih količinah, nadzorovane količine beljakovin in za ščep zdravih ogljikovih hidratov – vse to pomaga nadzorovati raven leptina, hormona vitkosti. In prav to se zgodi, če jeste ribe. Hujšanje je tako učinkovito, da lahko izgubite do štiri kilograme v tednu dni!

Dreamstime
Zaradi uživanja zdravih maščob, ki so v mastnih ribah, boste dlje časa siti.

Dieto je zasnoval Ron Rosedale, zdravnik specialist za presnovo, ustanovitelj centra Rosedale v Denverju (Kolorado, ZDA) in centra Carolina za študij metabolizma v Ashevillu. Leta 2004 je dieto predstavil v knjigi z istim naslovom.

KAKO DELUJE

Avtor trdi, da igra hormon leptin ključno vlogo pri nadzorovanju lakote, zato lahko povečanje telesne občutljivosti zanj prispeva k zmanjšanju močnega hrepenenja po hrani. Izogibajte se uživanju škrobnatih ogljikovih hidratov, sladkorjev, nasičenih maščob, ki jih vsebujeta mastno meso in kokos, ter transmaščob, ki jih najdemo v smetanah na osnovi rastlinskih olj. Namesto tega uživajte velike količine zdravih maščob, kot so olivno ali repično olje, mastne ribe, zmerne količine beljakovin in zelenjavo z veliko vlakninami. Hrano žvečite počasi in seveda jejte le, kadar ste lačni, zadnji obrok pa zaužijte najpozneje tri ure pred spanjem.

Dieta je sestavljena iz dveh stopenj. Prva stopnja traja 21 dni in močno omeji uživanje ogljikovih hidratov. Druga stopnja je manj stroga, vendar še vedno omejuje uživanje ogljikovih hidratov in beljakovin. Čeprav so znanstveni dokazi potrdili vlogo leptina pri nadzorovanju občutka lakote, pa obstaja malo dokazov o tem, da leptin prispeva k dejanskemu hujšanju in da morate med dieto jemati številne prehranske dodatke, kot vas hoče prepričati avtor diete. Novejše različice diete dopuščajo, da dodatke mirno opustite.

PLUSI IN MINUSI

Z Rosedalovo dieto boste dlje časa siti, in sicer zaradi uživanja zdravih maščob, ki jih najdemo v mastnih ribah, mednje spadajo tudi poceni sardele in skuše, in oreških. Pri vsakem obroku je priporočeno uživati zelenjavo z veliko vlakninami. Žal boste s tem programom zaužili malo beljakovin in ogljikovih hidratov, katerih hranilne snovi telo potrebuje. Zanimivo je, da dieta popolnoma prepoveduje nekatere vrste sadja in zelenjave, ki so bogate z vitamini. To so denimo buče in grozdje.

ALI JE DIETA PRIMERNA ZA VAS?

Ker ne zahteva štetja kalorij ali merjenja količine ogljikovih hidratov, pritegne predvsem ljudi, ki radi jedo, kadar začutijo lakoto, oziroma se radi prehranjujejo po seznamih dovoljenih in nedovoljenih živil. Če morate jemati zdravila ali imate zdravstvene težave, se pred začetkom uživanja prehranskih dodatkov posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Zaradi omejitve beljakovin na 50 do 80 gramov na dan Rosedalova dieta verjetno ni primerna za večino moških oziroma za zelo aktivne ljudi in športnike.