Nenadoma alergični?

Nadloga, pred katero nismo povsem varni

Bodi zdrava
27. 4. 2018, 10.06
Deli članek:

Ljudje z alergijami in ljudje brez njih – ti dve skupini poznamo, kadar govorimo o alergijah. In če smo vse življenje preživeli brez kakršnekoli alergije, se uvrščamo v drugo skupino. Zato je presenečenje toliko večje, ko se nenadoma začnemo spopadati z značilnimi simptomi alergijske reakcije.

Profimedia
Precej verjetno je, da boste razvili alergije, če je ta nagnjenost prisotna v vaši družini.

Čeprav alergije dandanes niso nič nenavadnega, smo vendarle prepričani, da se te navadno razvijejo v otroštvu. In če nam je bilo v zgodnji mladosti s tem prizaneseno, potem smo gotovo varni vse življenje. Pač nismo ljudje z alergijami. Vsaj tako smo prepričani. A strokovnjaki vedo, da pri alergijah le ni vse tako zelo preprosto. Četudi smo vse življenje do zdaj preživeli brez alergij, to še ne pomeni, da smo pred njimi varni. Vse pogosteje se namreč dogaja, da ljudje z leti razvijejo določene alergije, tudi tisti, ki prej v življenju nikoli niso imeli resnejših zdravstvenih težav. Zakaj je tako, strokovnjaki do določene mere znajo pojasniti, kaj natančno je vzrok tega, da nekateri ljudje v določenih okoliščinah razvijejo alergije, spet drugi ne, pa ostaja uganka.

VSE VEČ ALERGENOV

Alergija je odziv našega telesa na tujek. Kadar naše telo prepozna drobec, kot so pelod, živalski alergeni in podobno, kot grožnjo, se nanj odzove s kemikalijami, kot je histamin, ki naj bi naše telo branil pred tujki. Zaradi tega odziva se sproži zaporedje klasičnih alergijskih simptomov, kot so kihanje, srbečica, izpuščaji, tudi otekanje in drugo. Razlog, da se telesa nekaterih ljudi na tujke odzivajo z alergijami, večinoma tiči v genski predispoziciji. Precej verjetno je, da boste razvili določene alergije, če je nagnjenost k alergijam prisotna v vaši družini. Ni pa nujno. Pogosto so alergiki tudi v družinah, kjer niti starši niti sorojenci nimajo alergij. Pri teh ljudeh je navadno vzrok za razvoj alergije ta, da so bodisi dlje časa izpostavljeni določenim alergenom bodisi so izpostavljeni visoki koncentraciji določenega alergena.

VSE BOLJ SMO STERILNI

Medtem ko ste vi skrbno s tal pobirali otroške dude in jih razkuževali pred ponovno uporabo, vam je vaša mama verjetno govorila, da vam le ni treba biti tako zelo dosledni, da malce umazanije vašemu otroku že ne bo škodilo. Z vsem spoštovanjem do mamine modrosti ste vendarle upoštevali današnje higienske in zdravstvene smernice ter nadaljevali svojo prakso. A alergologi in drugi strokovnjaki pravijo, da nas je ravno to novodobno sterilno načelo verjetno pripeljalo do tega, da smo ljudje vse bolj alergični, saj naša družba postaja vse bolj sterilna, posledično pa tudi vse manj odporna proti tujkom.