Ravnovesje

Spravite v red svoj pH in končno shujšate!

Revija Bodi Zdrava
22. 4. 2018, 10.00
Deli članek:

Če spadate med 80 odstotkov žensk s porušeno vrednostjo pH v telesu, se najbrž že leta borite proti odvečnim kilogramom, a brez pravega uspeha.

Dreamstime
Popijte čim več vode in zeliščnega čaja, vendar ne med obroki, ker pijača slabo vpliva na prebavne encime.

Lotite se težav na pravem koncu. Najprej odgovorite na spodnja vprašanja. Če bo večina vaših odgovorov pritrdilnih, potem je vaš pH najverjetneje v neravnovesju. Ukrepajte. Na jedilniku naj bo čim več hrane za uravnavanje pH sluznice in tkiv, dodajte še pomirjujoč čaj in blagodejne sprehode. Po dveh tednih se vam obeta do pet kilogramov manj.

VPRAŠALNIK

Ali pogosto pijete kavo in kar naprej grizljate ogljikove hidrate, da bi si dvignili raven energije? Ste kar naprej v gibanju in pogosto pod stresom? Preskakujete obroke, ne marate zelenjave in telovadbe ter premalo spite? Je vaša koža povešena in vas zateguje, menite, da imate preveč gubic za svoja leta, ste napihnjeni in se počutite povsem izžete? Se že vrsto let spopadate z odvečnimi kilogrami?

KAKO SE PH SPLOH PORUŠI?

Onesnaženo okolje je vzrok številka ena, saj vpliva na kar 90 odstotkov žensk. Ko strupi prodrejo v telo, v krvni obtok oziroma prebavila, se spremenijo v posebno vrsto kisline oziroma luga, ki sprva povzroča slabosti, glavobole, prebavne težave in utrujenost. Preveč kislo, onesnaženo okolje bi po naravni poti sčasoma zakisalo vse najpomembnejše, vitalne organe. Organizem se proti temu bori tako, da kisline zaklene v obliki maščobnih blazinic. Tako se strupi sicer izločijo iz obtoka, vi pa se redite. V čim bolj zastrupljenem okolju živite, tem bolj vas ogroža debelost. Seveda k temu veliko prispeva sodoben način življenja, vključno s predelano hrano.

KAKO POMAGA HRANA?

Hrana, ki še posebej uspešno nevtralizira kislino, je, kajpak, zelo naravna. Največ teh sestavin je v avokadu, brokoliju, špinači, zeleni, kumaricah, zeleni listnati zelenjavi, paradižniku, papriki, citrusih. Vsa ta hrana hitro popravlja telesno kemično neravnovesje; v njej je namreč obilo bikarbonata, kalija in kalcija, ki nevtralizirajo kislino. Občutek sitosti pa lahko podaljšate tudi z uživanjem polnozrnatega kruha, rjavega riža ali polnozrnatih testenin. Ogljikovi hidrati ne smejo vsebovati glutena, zato je še posebej dobrodošla kvinoja, tudi koruza. Po drugi strani pa se morate med dieto na daleč izogibati predelani hrani, ki zakisanost povzroča: belemu sladkorju, predelanim ogljikovim hidratom, najbolj belemu kruhu. Tudi mesa raje ne uživajte vsak dan, čim večkrat izberite morske sadeže in posnete mlečne izdelke. Diete se držite dva tedna in zagotovo boste opazili veliko razliko. Zavestno se odločite za mirnejše življenje. Naše telo pač ni ustvarjeno za nenehne duševne in telesne napore, potrebuje vsaj odmor, da bi znova lahko uravnovesilo pH. Zato je v sklopu nevtraliziranja pH kisline prepovedano tudi preizkušanje telesa z naporno telesno vadbo, saj ta zakisanost telesa močno poveča.

DOBRO JE VEDETI

Na spletu, v specializiranih trgovinah in lekarnah lahko kupite pH-indikator, test kislosti urina ali sline, s katerim lahko preverjate izločanje odpadnih produktov telesa z urinom ali slino. Analiza urina spada med najpreprostejše in najcenejše rutinske preglede, ki povedo veliko tudi o splošnem stanju organizma. Listič za nekaj sekund potopite v svež jutranji urin ali slino pred umivanjem zob ali hranjenjem, listič odcedite ter barvne spremembe reagentov na njem primerjate z barvno lestvico. Natančneje vas lahko o merjenju pouči farmacevt.