ZRAČENJE

Spite v spodnjicah ali kar brez njih?

V. M.
22. 4. 2018, 14.24
Deli članek:

Če se k počitku odpravite brez spodnjic, ste naredili veliko za zdravje svoje vagine.

Dreamstime
Z nošenjem spodnjic se ustvari toplo in vlažno okolje, ki povečuje tveganje za nastanek infekcij.

Spanje brez spodnjic je priporočljivo zlasti za tiste ženske, ki se pogosto spopadajo z vnetji nožnice. Morda se vam to zaradi morebitnih izcedkov ne zdi modra ideja, a ginekologi poudarjajo, da ravno prekrivanje intimnega predela ustvarja popolno okolje za razvoj bakterij in glivic. Z nošenjem spodnjic (zlasti iz materiala, ki vlage ne vpija) se namreč ustvari toplo in vlažno okolje, ki se zadržuje v predelu med nogami, kar povečuje tveganje za nastanek infekcij.

Za vzdrževanje normalne nožnične flore je ključna njena kislost, ki jo merimo s pH-lestvico, ki mora imeti vrednost najmanj 3,5. Slednje lahko zmoti več dejavnikov: spolna aktivnost, jemanje kontracepcijskih tabletk in antibiotikov, nanj vpliva tudi starost ženske (menopavza).

MANJ OKUŽB

Če boste torej spali brez spodnjega perila, boste veliko doprinesli k zdravju svoje vagine. Do nožnice bo namreč prišlo več zraka, kar pomeni, da se bo v nočnem času vaša vagina zračila, kar bo občutno zmanjšalo verjetnost pojava glivičnih in bakterijskih okužb.

ALTERNATIVA

Če vam misel na spanje brez spodnjic kljub priporočilom ni všeč, se lahko odločite vsaj za bolj zračno alternativo. Namesto tesno prilegajočih se spodnjic oblecite le ohlapni spodnji del pižame ali široke bombažne boksarice.