POLNI ENERGIJE

Sezonska utrujenost? Nikar ji ne podlezite

njena.si
26. 4. 2018, 20.30
Deli članek:

Tudi vas daje spomladanska utrujenost? Spočijte um in telo, privoščite si zdravo hrano ter upoštevajte naše nasvete in hitro se boste počutili bolj polne energije.

Dreamstime

Ste naveličani tega, da se vedno počutite utrujene? Temu lahko botrujejo različni dejavniki. Neprimerna prehrana, dejstvo, da vaše telo in um nista spočita, preveč stresa v življenju, vzrok pa se lahko skriva tudi v kakšni bolezni. Za vas smo pripravili nekaj kratkih nasvetov, ki bodo zagotovo izboljšali vaše počutje!

Dihanje

IZČRPANOST

Pozimi navadno uživamo hrano, ki vsebuje več maščob, soli, ogljikovih hidratov in kalorij ter premalo vitaminov in mineralov. Naš organizem je zato spomladi bolj izčrpan, imunski sistem pa ogrožen.

Način, na katerega dihate, ima močan vpliv na biokemične procese, ki potekajo v vašem telesu, predvsem pa na to, da vaše telo za energijo porablja maščobo. Težava pa je v tem, da številni večino časa dihamo plitko, kar povzroča, da telo porablja glukozo. Rezultat sta utrujenost ter želja po kavi in sladkorju. Z globokim dihanjem, tudi če globoko vdihnete le dvajsetkrat in to ponovite nekajkrat na dan, boste dosegli, da bo telo začelo uporabljati maščobo, posledično pa boste čutili, kot da ste prejeli injekcijo energije. 

Naspite se

Čeprav menite, da ste po štirih urah spanja spočiti, temu v resnici ni tako. Tudi če se trenutno počutite polne energije, se bo kronična utrujenost na vašem počutju in telesu slej kot prej poznala. Po mnenju zdravnikov odrasli ljudje potrebujejo od sedem do devet ur spanja na dan in tem številkam bi moral vsak čim bolj slediti. Številni pa odhajajo spat prepozno ali vstajajo mnogo prezgodaj. To pa velikokrat povezujejo tudi s stresom. Pomembno je, da se vsaj 30 minut pred spanjem popolnoma umirite in se šele nato odpravite v posteljo. 

Jejte pravo in kvalitetno hrano

KAJ JESTI

Pri dvigu energije vam bodo pomagala živila, kot so regrat, čemaž, špinača, redkev, čebula, česen, zelena, peteršilj, oreščki, ribe, avokado, banane in polnozrnati izdelki.

Slaba, nekvalitetna in vseh hranil osiromašena hrana, po kateri ob pomanjkanju časa velikokrat posežemo, bo vašo pozitivno energijo porabljala, čeprav bi se morala ta ob zaužitju hrane sproščati. Iz prehrane zato izločite predelane maščobe, preveliko količino maščob, zmanjšajte vnos hidratov in vnesite dovolj beljakovin, vitaminov in mineralov.