Najpogosteje nam primanjkuje železa, joda ter vitaminov B2, B6 in D, kar se kaže v različnih kroničnih boleznih, slabem splošnem počutju in nenehni utrujenosti. Pa sploh ni treba veliko, da se izvijemo iz tega: dovolj je že raznovrstna, zdrava, lokalno pridelana hrana in po potrebi prehranski dodatki. Pa tudi babičini nasveti delajo čudeže. 

domači jogurt
Dreamstime
Doma pripravljen jogurt lahko v hladilniku hranite 2–3 tedne.

Domači probiotični jogurt

Mleko nalijte v velik lonec in ga med mešanjem segrejte na približno 85 stopinj Celzija. Nato ga ohladite na 43 stopinj Celzija. Dodajte mu kupljeni jogurt (eno žlico na pol litra mleka). Premešajte, nalijte v kozarce in nepropustno zaprite. Do sedem ur kozarce pustite na toplem.

PROBIOTIKI POMAGAJO

Pomemben del našega obrambnega sistema so koristne bakterije. Naše telo jih vsebuje desetkrat več kot celic (približno sto milijard jih je), največ, kar 80 odstotkov, jih je v črevesju. Zato je zdravo črevo zelo pomembno za pravilno delovanje imunskega sistema. Koristni mikroorganizmi se borijo proti boleznim, ki jih povzročajo škodljive bakterije ali glivice, izboljšajo pa tudi razpoloženje, saj pozitivno vplivajo na mentalno in čustveno zdravje. Številne raziskave so že potrdile koristnost uživanja probiotičnih jogurtov pri zdravljenju zaprtja, razdražljivega črevesa, crohnove bolezni, rotavirusne driske ter lajšanju alergij. Probiotični jogurt kupite ali ga naredite sami, saj je priprava zelo preprosta.

česnova tinktura
Dreamstime
Na dan je priporočljivo jemati od 40 do 50 kapljic tinkture na osnovi česna.

Česnova tinktura

Olupite 250 g česnovih čebulic, jih razrežite in položite v liter žganja, nepropustno zaprite ter pustite stati 14 dni pri približno 30 stopinjah Celzija. Po 14 dneh precedite. Tinktura je uporabna eno leto.

NE POZABITE NA ČESEN

Česen je čudovito živilo, ki zlasti v jesenskih in zimskih mesecih ne sme manjkati na jedilniku. Bogat je z antioksidanti, selenom in žveplovimi spojinami, ki ščitijo telesne celice in so tako tudi odlična obramba. Česen krepi imunski sistem, učinkuje proti virusom, bakterijam in različnim glivicam. Velja za pravi domači antibiotik.

bezgove jagode
Dreamstime
Vitamin B1, ki ga najdemo v bezgovih jagodah, preprečuje utrujenost, razdražljivost, nezbranost.

BEZGOVE JAGODE

Pri preprečevanju prehladov in gripe in tudi kot dodatna pomoč pri zdravljenju se odlično obnesejo zrele bezgove jagode. Izvlečki teh jagod učinkujejo protivirusno in protibakterijsko. V zrelih jagodah bezga so namreč različne kisline, med katerimi sta najpomembnejši jabolčna in baldrijanova, grenčine, nekatera eterična olja in sladkor. Seveda pa ne manjka železa in vitaminov: A, B, B1, B2, C in E.